Man har sett ett ökat behov av hjälp bland personer med ätstörningar under pandemin.
Man har sett ett ökat behov av hjälp bland personer med ätstörningar under pandemin. - Foto: Foto: Frisk & Fri och Jessica Gow/TT

Ökat behov av hjälp mot ätstörningar – på grund av pandemin

Att drabbas av en ätstörning innebär stort psykiskt och fysiskt lidande. Detta lidande tycks, om möjligt, bli ännu värre under en global pandemi. Enligt riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri, har nämligen behovet av hjälp ökat under pandemin.


Ätstörningar kan komma i många olika skepnader och kan drabba vem som helst. Drygt 190 000 svenskar, i åldrarna 15-60 år, lider av en ätstörning, enligt en rapport från Socialstyrelsen

Gemensamt för personer med en ätstörningsproblematik är att de lider både psykiskt och fysiskt av sin sjukdom. Detta lidande kan ha intensifierats under coronapandemin – behovet av hjälp tycks nämligen ha ökat. 

"Ökat tryck på alla stödkanaler"

På riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri, har man under pandemin behövt hitta digitala lösningar för en del insatser. Fysiska stödgrupper har till exempel blivit digitala. Men det är inte det enda som pandemin fört med sig – de har också märkt av ett ökat behov av hjälp och stöd. 

Foto: Jessica Gow/TT

– I perioder har vi haft ett ökat tryck på alla våra stödkanaler. Till exempel på vår stödlinje, på vår stödchatt och även på vår mejl, säger Thor Rutgersson, pressansvarig på Frisk & Fri, till Nyheter24.

"Ätstörningsmönster kan bli en trygghet"

Enligt Rutgersson är det den osäkra situation som vi alla befinner oss i, inklusive de stora förändringar i vår vardag som följt därefter, som gjort att fler med ätstörningar söker hjälp och stöd. 

Thor Rutgersson. Foto: Frisk & Fri

– Många blir mer isolerade och har inte den typen av stöd runtomkring sig som de haft tidigare. Det kan också vara tvärtom – vissa befinner sig mer i en familjekonstellation eller måste hantera matsituationer hemma på ett sätt som de inte gjort tidigare, säger han och fortsätter:

– Vardagen förändras helt enkelt och vi är ju alla oroliga i en sådan här situation, så då är det lätt att falla tillbaka i destruktiva tanke- och beteendemönster. Ätstörningsmönster kan börja kännas som en trygghet.

Råd till närstående och drabbade

Rutgersson betonar vikten av att, som närstående till någon med ätstörningsproblematik, finnas tillgänglig för samtal och att visa intresse för personens mående, snarare än att anta en kritisk framtoning.

– Fokusera på personen ifråga i samtalet. Fråga ”hur mår du?” eller säg ”du verkar lite mer nedstämd” eller "om du har det jobbigt, ring mig", snarare än att lägga fokus på personens kropp eller maten. Det kan istället skapa en negativ reaktion, förklarar han. 

Foto: Jessica Gow/TT

För de som är sjuka i en ätstörning är uppmaningen kort och koncis – prata om problematiken. 

– Ett huvudsakligt råd till de drabbade är att söka samtal. Hör av dig till de stödfunktioner som finns, antingen hos oss eller andra aktörer, säger Rutgersson till Nyheter24

Behöver du hjälp med en ätstörning?

Det går att bli frisk från en ätstörning och det finns hjälp att få på vägen. Nedan är några av de stödlinjer och chattstöd som finns för drabbade och närstående:

Ätstörningslinjen hos Frisk & Fri, för dig som själv är drabbad av en ätstörning: 020 – 20 80 18

Närståendelinjen hos Frisk & Fri, för dig som är närstående till någon med en ätstörning:  0200 – 125 085

Chattstöd hos Frisk & Fri.

Chattstöd hos den ideella föreningen SHEDO.

Jourmejl hos SHEDO: jour@shedo.se

Läs mer om ätstörningar och den hjälp du kan få på 1177.se

Läs mer

Ny studie: Varannan ung kvinna mår sämre nu – än innan pandemin

Studie: Kraftig ökning av psykisk ohälsa under coronapandemin

Psykiskt sjuka inte med i vaccinplanen: "Ignoreras helt"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.