Fler svenskar flyttar från Stockholm – det här är varför

- 23/02/2021, 22:04 -

Under 2020 var antalet personer som packade väskan och lämnade Stockholm ovanligt högt. Vad kan det bero på, och vart tog alla vägen? Här är några av teorierna.

Att fler flyttar från, än till Stockholm hör inte till vanligheterna – men det var precis vad som hände under pandemiåret 2020.

Ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar dessutom att nästan lika många lämnade Stockholm 2020, som flyttade dit 2019.

Varför då – och vart tar alla människor vägen?

Foto: Henrik Montgomery/TT

"Invandringen har gått ner väldigt kraftigt"

Under 2020 flyttade hela 5 596 personer från Stockholm. 

I och med det var det inte huvudstaden som hade årets högsta folkökning – vilket inte hänt på 15 år. 

Att Stockholms ökning var mindre under förra året kan bero på flera saker, delvis den minskade invandringen. 

– Invandringen har gått ner väldigt kraftigt, och inte varit tillräckligt för att kompensera. Stockholm har en nettoutflyttning på cirka 4 600 personer, jämfört mot 2019 då man hade en nettoinflyttning på nästan 5 000 personer, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till Dagens Industri.

Hit flyttade flest

Vart flyttar man då?

Jo, de kommuner med högst folkökning under föregående året var Malmö (3 783 personer), Göteborg (3 775 personer), Uppsala (3072 personer) och Haninge (1 595 personer).

– Det vanligaste när man lämnar Stockholms kommun är att man flyttar till någon av kranskommunerna, men under 2020 har Stockholm tappat både till kranskommuner och till övriga Sverige, förklarar Johansson. 

Foto: Jessica Gow/TT

Början på en grön våg?

Men drygt var fjärde svensk har dessutom funderat på att flytta ut på landet under 2020. Det visar Svensk Adressändrings Novus-undersökning, som genomfördes på drygt 1 000 personer i december förra året.

För tre av fyra tillfrågade föddes flyttdrömmarna i samband med att möjligheten att jobba på distans blev större.

Drygt varannan svarande anser att deras livsvanor förändrats under pandemin, vilket gör boendealternativ lite avsides mer lockande. 

– Dagens utbud av smarta tjänster möjliggör för en del att bo och arbeta där man vill. Vi ser också att många av de som funderar på att flytta är grupper av människor som är köpstarka och trenddrivande, förklarar Carin Andersson, VD på Svensk Adressändring i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Alltså kan resultatet från undersökningen vara en första indikation på att vi kommer se en ny grön våg med ruralisering som följd, avslutar hon.

Om svenskarnas lantliga drömmar hänger ihop med flyttrenden från Stockholm kan vi inte veta med säkerhet – men en grön våg låter inte helt fel!

Läs mer:

7 saker du garanterat går igenom när du ska flytta

Så mycket pengar sparar du på att flytta från Stockholm

Nya undersökningen: Det här är Sveriges vackraste stad

Har du börjat drömma om ett liv på landet under 2020?