Stockholm

Vad är drogen Captagon – och vad har den med IS att göra?

Captagon.
Captagon. Foto: File Aamaq News Agency via AP/TT

Captagon är den omtalade krigsdrogen som används av både IS-soldater och terrorister. Nyheter24 ger dig svaren på allt du behöver veta om Jihad-drogen som sägs finansiera kriget i Syrien.


Läs mer

En tysk medicin som skulle bota narkolepsi och depression har blivit en drog som används och säljs av IS. 

Nyheter24 förklarar vad drogen Captagon är, och varför den används i strid.

Vad är captagon? 

Captagon är ett av namnen för drogen Fenetyllin, och kallas även Fitton eller Biocapton.

Det är en centralstimulerande drog, som är svagare än amfetamin, men starkare än koffein. 

– Det kan jämföras med metylfenidat som i Sverige används som läkemedel mot rastlöshet och koncentrationssvårigheter hos barn med ADHD. Captagon har precis som metylfenidat en missbrukspotential, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till Nyheter24.

När uppfanns Fenetyllin?

Fenetyllin framställdes första gången 1961 vid Chemiewerk Homburg i Frankfurt för att medicinera barn med ADHD, men även vuxna med depression och narkolepsi. 

20 år senare blev det olagligt i de flesta länder i världen sedan WHO klassat läkemedlet som narkotika enligt psykotropkonventionen.

Det är inte registrerat som läkemedel inom EU, och klassas som narkotika i Sverige.

Läs mer: Norska regeringen vill avkriminalisera droger

Hur ser drogen ut?

Captagon tas som en tablett. Den är vit, rund och har två små halvmånar på ena sidan.

Captagon som beslagtagits av grekisk polis. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Vad har det för effekt? 

Captagon gör användaren piggare, mer fokuserad och stärker självförtroendet. Den gör också att man inte behöver sova och att man blir känslomässigt avtrubbad.

I en dokumentär gjord av BBC berättar en man att han ”inte kände någon rädsla” efter att ha tagit captagon, och en annan beskriver känslan som att han ”ägde världen”.

Är captagon farligt? 

Vid överdosering kan captagon orsaka oro, förvirring, kramper och kollaps. 

Vem tillverkar tabletterna?

Tillverkningen sker i mellanöstern, främst i Syrien och Libanon, enligt FN:s senaste rapport om narkotika och brottslighet.

Det sägs att captagon tillverkas av IS för att finansiera kriget i Syrien, men det är svårt att bevisa. Däremot har man sett en stor ökning av drogen sedan inbördeskriget i landet bröt ut, skriver ABC.

En IS-soldat avfyrar sitt vapen i Baghouz i Syrien. Foto: Aamaq News Agency via AP, File

Vad har IS med captagon att göra?

Captagon har kallats ”jihad-drogen” av två anledningar. Dels för att man tror att IS tillverkar den, men även för att soldater på båda sidorna av kriget i Syrien ofta tar drogen i samband med strid. Den har också hittats i många militära gömställen i landet.

Captagon används även av Hizbollah, och terroristerna i Paris 2015 hade tagit drogen innan de gick till attack på flera platser i den franska huvudstaden. 

Vem tar captagon?

Captagon är vanligast i mellanöstern, men inte bara hos stridande soldater. 

Drogen är populär i Saudiarabien där den används för att öka sexlusten, och smugglas även i stor utsträckning till Turkiet, enligt France24.

Finns captagon i Sverige?

Enligt svenska polisen har captagon tidigare funnits till försäljning på internet, men det är inget polisen sett eller uppmärksammat den senaste tiden. 

– Den sammanlagda bilden är att preparatet knappt förekommer alls i Sverige. Den kan möjligen förklaras med sjunkande priser och ökande tillgång till andra liknande preparat, säger Anna Engelbert, pressekreterare på polisen till Nyheter24 och fortsätter: 

– En hypotes är att preparatet med sin tidigare roll som inkomstbringande för IS försvunnit efter Kalifatets sammanbrott och att handeln mot bland annat Europa därför upphörde.  

LÄS MER: 

Nu är innehav av droger lagligt i Oregon

Langare lockar ungdomar med droger – ger bort knark gratis

Fem år efter terrordådet i Paris: Så blir terrorn i framtiden

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.