Förslaget: Förbjud elsparkcyklar på trottoarer

Transportstyrelsen vill öka trafiksäkerheten gällande elsparkcyklar. De vill bland annat förbjuda åkandet på trottoarer och ta bort begränsningen av motoreffekten: "Det har upplevts som en otrygghet", säger Kristofer Elo på Transportstyrelsen.


Elsparkcykeln har stigit i popularitet de senaste åren och allt fler använder enpersonsfordonet. Regelverket kring var elsparkcykeln får köras och hur fort har varit otydligt – därför har Transportstyrelsen nu lämnat in ett nytt förslag på regler till regeringen.

Anledningen till initiativet är för att det ska bli mer enhetliga trafikregler kring vad som klassas som cykel – men också för att öka säkerheten. En ändring är att de vill se att det blir förbjudet för elsparkcykeln att färdas på trottoarer.

– Det har upplevts som en otrygghet bland gående och även för personer med fysisk funktionsnedsättning, dels att elsparkcyklar står parkerade på gångbanan men även att de framförs på ett sätt som ses som otryggt, säger Kristofer Elo, som är utredare på Transportstyrelsen, till Nyheter24.

Det upplevs otryggt när elsparkcyklarna parkerar på trottoarer eller liknande. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vill se fri effekt

Ett annat regelförslag är att begränsningen på 250 watt av motoreffekten tas bort. Detta för att det ska finnas möjlighet att ta fram lite stabilare fordon. Sverige har en låg begränsning om man jämför med andra länder. Där kan den ligga på närmare 1 000 watt – eller ingen alls.

– Om man nu vill utveckla fordonet till att bli mer robust behövs bättre konstruktion i grunden, som större hjul och större batteri. Då ökar vikten, men har man kvar motoreffekten kommer fordonet i princip bli omöjligt att använda, säger Kristofer Elo och lägger till:

– Vi planerar att se över våra egna regler för att eventuellt införa viktbegränsningar på fordonen för att det inte ska förekomma för stora och tunga eldrivna fordon på cykelbanor framöver.

Hastigheten som nu ligger på 20 kilometer i timmen kommer att vara kvar.

Läs mer:

Körde elsparkcykel i 80 kilometer i timmen – utan hjälm

Körde på kvinna med elsparkcykel – döms till fängelse

Snart kan du få böter – om du parkerar elsparkcykeln fel

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.