En man döms till fängelse för att ha kört på en kvinna med sin elsparkcykel.
En man döms till fängelse för att ha kört på en kvinna med sin elsparkcykel. - Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Körde på kvinna med elsparkcykel – döms till fängelse

Förra året fick en kvinna allvarliga skador efter att ha blivit påkörd av en man på elsparkcykel vid ett övergångsställ i centrala Oslo. Nu har domen mot mannen fallit – och han får både fängelse och indraget körkort.


Det var i september förra året som en kvinna skulle korsa en väg i centrala Oslo för att handla, men mer än så minns hon inte. Innan hon hunnit mer än ett par steg ut i vägen körde nämligen en man, åkandes på en elsparkcykel, på henne. 

Fick allvarliga skador

Kvinnan fick allvarliga skador efter olyckan och fördes med ambulans till sjukhus, samtidigt som kvinnans dotter fick beskedet att hennes mamma kanske inte skulle överleva.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Läkare konstaterade, enligt NRK, att kvinnan fått synskador och sår i ansiktet som var så pass djupa att de behövde sys. Dessutom visade en magnetröntgen att kvinnan fått inre blödningar i sitt huvud. 

Erkände sig skyldig

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mannen har erkänt sig skyldig. Han har även berättat att han såg när kvinnan klev ut i vägen, men att han varken vågade väja ut i biltrafiken eller stanna på grund av den höga hastighet som elsparkcykeln färdades i. 

I domen framgår det att mannen kan ha åkt i omkring 34 kilometer i timmen och att den eldrivna sparkcykeln dessutom hade en olovligt stor motor. Det rapporterar NRK

Fängelse i 18 dagar och indraget körkort

Igår kom domen – och den är helt unik i sitt slag. Mannen, vars elsparkcykel blivit beslagtagen för gott, döms nämligen till fängelse i 18 dagar, samtidigt som hans körkort blir indraget i ett års tid. 

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rätten likställer alltså elsparkcykeln med en bil, på grund av den hastighet han färdades i och den skada han åsamkat kvinnan.

Läs mer

Voi stoppar fulla personer från att köra deras elsparkcyklar

Snart kan du få böter – om du parkerar elsparkcykeln fel

Körde elsparkcykel i 80 kilometer i timmen – utan hjälm

/
Dom
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.