Joe Bidens covidhjälppaket har röstats igenom i representanthuset.
Joe Bidens covidhjälppaket har röstats igenom i representanthuset. - Foto: BIldkälla: Josh Galemore/TT & Evan Vucci/TT.

Joe Bidens stödpaket har röstats igenom i representanthuset

USA:s representanthus har röstat ja till Joe Bidens "covidhjälppaket". Paketet handlar om 1 900 miljarder dollar, motsvarande cirka 16 000 miljarder kronor, som bland annat ska gå till ekonomiskt utsatta familjer och vaccinsatsningar.


När Joe Biden blev vald till president var han tydlig med att han hade stora planer för USA. En av hans viktigaste punkter var att hantera coronapandemin. 

Han har, tillsammans med det demokratiska partiet, tagit fram ett "covidhjälppaket" för att hjälpa amerikanska medborgare genom coronakrisen.

Paketet handlar om 1 900 miljarder dollar, motsvarande nära 16 000 miljarder kronor som bland annat ska fördelas ut till familjer, arbetslöshetsunderstöd och vaccinsatsningar.

Grönt ljus från representanthuset 

Nu har det amerikanska representanthuset röstat ja till hjälppaketet, med röstsiffrorna 219-212, rapporterar bland annat CNN.

Detta innebär att lagförslaget nu går vidare till senaten, där det troligtvis kommer bli svårare för demokraterna att få igenom förslaget. 

Samtliga republikaner röstade nej till paketet, då de anser att det är onödigt dyrt och menar att det innehåller demokratiska prioriteringar som inte har med pandemin att göra. Även två demokrater röstade nej till förslaget. 

Joe Biden och en volontärarbetare. Bildkälla: Patrick Semansky/TT.

Barnbidrag till familjer

USA har drabbats hårt av pandemin och är det land med flest inrapporterade smittofall,  närmare bestämt 29 miljoner. I veckan passerade landet även över en halv miljon döda till följd av viruset.

Många människor har förlorat jobbet och familjer har fått sämre ekonomi. 

Demokraternas hjälppaket kommer bland annat gå till att ett slags barnbidrag, direkt finansiering till statliga och lokala myndigheter och bidrag till skolor, enligt CNN. 

Fick inte igenom hjärtefrågan

En annan fråga, som ligger demokraterna varmt om hjärtat, handlar om att höja den federala minimilönen från 7,25 dollar i timmen till 15 dollar i timmen. Detta förslag fick demokraterna slopa.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, säger att de inte kommer sluta kämpa för frågan, rapporterar CNN

Bildkälla: Kathy Willens/TT.

LÄS MER: 

Nu är USA återigen med i Parisavtalet – men vad innebär det?

Efter extrema dödskylan i Texas – Joe Biden utlyser nödläge

Joe Bidens 17 snabba beslut – tvärtemot Trumps politik

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.