Trump är orolig för hur transkvinnor ska påverka damsport.
Trump är orolig för hur transkvinnor ska påverka damsport. - Foto: Foto: Jussi Nukari/NTB/TT och John Raoux/AP/TT

Donald Trump om idrottande transkvinnor: "Förstör damsport"

Inatt, svensk tid, höll Donald Trump sitt första tal sedan han lämnade Vita huset i januari. I talet kritiserade han nuvarande president Joe Bidens nya policies för transpersoner hårt – och menade att dessa personer utgör ett hot mot damsport.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Donald Trump höll sitt första tal sedan han fick lämna Vita huset i januari på den årliga, högerkonservativa, konferensen Conservative Political Action Conference (CPAC). 

Förutom att antyda att han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024 gav Trump även Joe Biden vass kritik – bland annat för den "equality act", eller jämställdhetspolicy, som representanthuset röstade igenom för några dagar sedan. 

Transkvinnor skulle "förstöra damsport"

I synnerhet uttryckte Trump oro för hur Bidens jämställdhetspolicy, som utökar och skyddar transpersoners rättigheter, skulle påverka damsport.

Donald Trump under sitt tal. Foto: John Raoux/AP/TT

– Joe Biden och demokraterna för igenom policies som till och med skulle förstöra damsport, säger Trump och hänvisar då till möjligheten för transkvinnor att tävla inom damsporter, säger han, enligt Forbes.

Kallar transkvinnor "biologiska män"

I sitt tal, där Trump upprepade gånger benämner transkvinnor som "biologiska män", antyder han att transkvinnor kommer att utgöra ett hot mot ciskvinnor och deras möjligheter inom sport.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Unga tjejer och kvinnor är upprörda över att de nu tvingas tävla mot biologiska män. Det är inte bra för kvinnor. Det är inte bra för damsport, vilken arbetat så länge och så hårt för att ta sig dit den är nu, säger han, enligt Business Insider, och fortsätter:

– Vilken tränare skulle till exempel värva en ung kvinna för att tävla om hennes personbästa lätt kan slås av någon som är född man?

Läs mer:

Trump öppnar upp för valet 2024: "Vinna en tredje gång"

Bidens historiska nominering: Transkvinna kan bli minister

Kallades sur, tråkig och bitter – nu stödjer han Trump igen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.