Stockholm

Donald Trump om idrottande transkvinnor: "Förstör damsport"

Trump är orolig för hur transkvinnor ska påverka damsport.
Trump är orolig för hur transkvinnor ska påverka damsport. Foto: Foto: Jussi Nukari/NTB/TT och John Raoux/AP/TT

Inatt, svensk tid, höll Donald Trump sitt första tal sedan han lämnade Vita huset i januari. I talet kritiserade han nuvarande president Joe Bidens nya policies för transpersoner hårt – och menade att dessa personer utgör ett hot mot damsport.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Donald Trump höll sitt första tal sedan han fick lämna Vita huset i januari på den årliga, högerkonservativa, konferensen Conservative Political Action Conference (CPAC). 

Förutom att antyda att han kommer att ställa upp i presidentvalet 2024 gav Trump även Joe Biden vass kritik – bland annat för den "equality act", eller jämställdhetspolicy, som representanthuset röstade igenom för några dagar sedan. 

Transkvinnor skulle "förstöra damsport"

I synnerhet uttryckte Trump oro för hur Bidens jämställdhetspolicy, som utökar och skyddar transpersoners rättigheter, skulle påverka damsport.

Donald Trump under sitt tal. Foto: John Raoux/AP/TT

– Joe Biden och demokraterna för igenom policies som till och med skulle förstöra damsport, säger Trump och hänvisar då till möjligheten för transkvinnor att tävla inom damsporter, säger han, enligt Forbes.

Kallar transkvinnor "biologiska män"

I sitt tal, där Trump upprepade gånger benämner transkvinnor som "biologiska män", antyder han att transkvinnor kommer att utgöra ett hot mot ciskvinnor och deras möjligheter inom sport.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Unga tjejer och kvinnor är upprörda över att de nu tvingas tävla mot biologiska män. Det är inte bra för kvinnor. Det är inte bra för damsport, vilken arbetat så länge och så hårt för att ta sig dit den är nu, säger han, enligt Business Insider, och fortsätter:

– Vilken tränare skulle till exempel värva en ung kvinna för att tävla om hennes personbästa lätt kan slås av någon som är född man?

Läs mer:

Trump öppnar upp för valet 2024: "Vinna en tredje gång"

Bidens historiska nominering: Transkvinna kan bli minister

Kallades sur, tråkig och bitter – nu stödjer han Trump igen

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.