Söndag 18 Apr
Stockholm

Mysteriet vid skelettsjön: Nya fynd förbryllar forskare

Mystiken kring skelettsjön tätnar – efter ny analys av de hundratals kvarlevorna som hittats vid sjön.
Mystiken kring skelettsjön tätnar – efter ny analys av de hundratals kvarlevorna som hittats vid sjön. Foto: Foto: Nchk/Alamy/Stella pictures och Donodia Photos/Alamy/Stella pictures

Skelett från uppemot 800 personer hittades för 79 år sedan vid en sjö i bergskedjan Himalaya. Sedan dess har flera teorier kring vad som kan ha hänt florerat, men nu har en ny genetisk analys underminerat alla dessa teorier – och forskare förbryllas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Ungefär 5 000 meter ovanför havet, vid en sluttning på ett av Indiens högsta berg, ligger sjön Roopkund. 

För 79 år sedan, år 1942, patrullerade en brittisk skogvaktare området och han gjorde ett makabert fynd. Vid Roopkund fann han nämligen mänskliga skelett utspridda – från uppemot 800 personer. 

Gett upphov till en mängd teorier

Mysteriet vid Roopkund, som kommit att kallas "skelettsjön", har gett upphov till otaliga teorier genom åren. Forskare har ställt och försökt besvara en rad frågor: Vilka var dessa människor? När och hur dog de? Och var kom de ifrån? 

Skelett vid "skelettsjön" Roopkund. Foto: Donodia Photos/Alamy/Stella pictures

En gammal teori föreslår att kvarlevorna skulle tillhöra en indisk kung och hans följe, vilka tros ha dött i en snöstorm för drygt 870 år sedan. Andra teorier är att skeletten skulle tillhöra indiska soldater som försökte invadera Tibet 1841 eller att platsen skulle vara en gammal begravningsplats för personer som dött i en epidemi.

Men nu har en ny genetisk analys av kvarlevorna ställt dessa teorier på ända – och resultatet förbryllar forskare.

Olika gamla – och från olika befolkningar

Tidigare analyser av de skelett man funnit på platsen har visat att de tillhör människor som varit långa, vid god hälsa och mellan 35 och 40 år gamla när de dog. 

Forskare hade också gjort antagandet att människorna tillhörde en och samma grupp som dog vid en enskild händelse under 800-talet – men så är inte fallet. 

Foto: Sourabh Gavade/Alamy/Stella pictures

Resultatet från en ny studie, utförd av forskare i Indien, USA och Tyskland, förbryllar. Studien, som genomförts under fem år och som bland annat består av genetiska analyser av kvarlevorna från 38 kroppar, visar nämligen att skeletten varierar i ålder. Medan vissa skelett bara är drygt 200 år gamla, kan andra skelett dateras till 800-talet. 

Dessutom visar analysen att människorna tillhörde vitt skilda befolkningsgrupper. Några tycks ha en genetisk uppsättning som liknar dagens européer, och då i synnerhet greker, medan andra tycks ha sitt ursprung i södra Asien. 

"Vi söker fortfarande efter svar"

Forskarna försöker nu föra fram nya teorier som skulle kunna förklara det chockerande resultatet. En teori är nu att åtminstone vissa av människorna dött i samband med en hinduisk pilgrimsfärd. Det förklarar dock inte hur kvarlevor från personer, med ursprung i Europa, hamnat vid sjön.

Sjön Roopkund. Foto: Nchk/Alamy/Stella pictures

– Vi söker fortfarande efter svar, säger Eadaoin Harney, huvudforskare bakom studien och doktorand vid Harvard University, till BBC

Läs mer:

Djatlovmysteriet närmar sig en lösning: Här är nya teorin

Somerton-mannen: Ett av världens mest mystiska fall återupptas

9 av de kusligaste mysterierna någonsin – som ännu inte är lösta

Kommentera
Kopiera länk
Dela