Foto: Johan Nilsson/TT/Pexels
Foto: Johan Nilsson/TT/Pexels

Seychellerna närmar sig flockimmunitet – Vad betyder det?

Flockimmunitet – vad betyder det egentligen? Hur viktigt är det? Och hur långt bort befinner sig Sverige i dagsläget? Nyheter24 tar hjälp av Stefan Schwartz, forskare i medicinsk mikrobiologi, för att besvara de kluriga frågorna.


Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

De flesta länderna har en bra bit kvar innan man når en flockimmunitet mot covid-19. Likaså Sverige – på flera håll i landet ser smittspridningen ut att gå i helt fel riktning just nu. 

Men vissa länder har kommit betydligt närmare, Seychellerna bland annat. Enligt semesterparadisets president Wavel Ramakalawan är målet bara ett par veckor bort. 

Då hoppas man ha hunnit vaccinerat 70 000 människor, vilket motsvarar 70 procent av den totalt befolkningen, enligt SVT Nyheter.

Skyddar även icke-vaccinerade

Flockimmunitet hit och flockimmunitet dit – men vad betyder det egentligen? Hur viktigt är det? Och hur långt bort befinner sig Sverige i dagsläget? 

Ja, frågorna är många, och till vår hjälp att besvara dem har vi Stefan Schwartz, professor i medicinsk mikrobiologi vid Lunds Universitet och expert på smittspridning och epidemiologi. 

Han beskriver flockimmunitet som ett skydd för befolkningen.

– Flockimmunitet nås när en tillräckligt stor andel människor har immunitet mot ett virus och förhindrar det från att spridas vidare. På så vis skyddas även de som inte är vaccinerade, så man behöver inte vaccinera 100 procent av en befolkning för att nå flockimmunitet, säger Schwartz till Nyheter24.

Virusets smittsamhet påverkar

Hur många procent av en population som behöver vara immuna mot ett virus för att nå flockimmunitet varierar, och beror på virusets smittsamhet.

Ju mer viruset smittar, desto fler behöver bli immuna, skulle man kunna säga.

I dagsläget vet man inte när ett land når flockimmunitet mot just covid-19, och Schwartz hoppas att utvecklingen på Seychellerna ska ta oss närmare det svaret.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så blir man immun

För att nå flockimmunitet mot ett virus behövs ett utbrett skydd i populationen. Det kan nås på två sätt.

– Man blir immun mot ett virus efter vaccination eller genomfången infektion, förklarar Schwartz till Nyheter24.

Vad gäller covid-19 har det flera gånger hänt att tillfrisknade och immuna patienter infekteras igen. Det är därmed inte alla som förblir immuna, trots att man varit bekräftat sjuk.

Kan det försvåra vägen till flockimmunitet?

– Jag tror inte det är ett problem. Det vanligaste är att man når en immunitet som skyddar en själv och reducerar virusets spridning, säger Schwartz till Nyheter24.

Muterade virus kan ställa till det

Vad som däremot skulle kunna bli ett problem är om, eller snarare när viruset ändrar på sig. 

Detta kan ske även efter att en stor andel av befolkningen blivit vaccinerade.

– På så vis kan en ny en variant föröka sig i en population som redan nått flockimmunitet, säger Schwartz.

Att virus förändras, det vill säga muteras, är inget märkvärdigt – och något som händer även med den årliga influensan. Då får man ändra vaccinet lite till året därpå för att garantera dess effektivitet. 

Om något liknande blir aktuellt för vaccinet mot covid-19 vet man inte ännu.

– Det finns ju redan varianter som vaccinet inte verkar fungera lika effektivt på, så vi får avvakta och följa utvecklingen, säger Schwartz.

Foto: Johan Nilsson/TT

När når vi flockimmunitet i Sverige?

Att säga när Sverige når den efterlängtade flockimmuniteten är oerhört svårt. 

För att inte stirra sig för blind på målet är det tills dess viktigt att vara tacksam för alla framgångar – stora som små. 

– En flockimmunitet är jättebra att sträva efter, men ju fler som blir immuna, desto sämre kommer viruset spridas. Så man får vara glad för varje steg som gör att man kommer närmare det målet, säger Schwartz till Nyheter24.

Läs mer:

FHM:s vaccinordning har fyra faser – så vet du vilken du tillhör

Coronarestriktioner har lett till miljontals dödsfall

Överläkarens larm: Patienterna på iva är fler – och yngre

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!