Vi blir extra kåta under våren.
Vi blir extra kåta under våren. - Foto: Unsplash

Därför ökar din sexlust under våren – tre anledningar

Känner du att det pirrar lite extra i kroppen under vårens månader? Du är inte ensam! Här listar vi tre anledningar till varför du blir extra sugen på sex under våren.


När våren smyger sig på, träden blommar och solen kikar fram allt mer är det många som inte bara känner en stor skillnad i det psykiska måendet, utan även i hela kroppen. Faktum är att människors sexlust ökar under vårmånaderna, men varför?

Solljuset

Bildkälla: Unsplash

Japp, du kan tacka solen för ditt glada, spirande humör. Hjärnan producerar nämligen mer serotonin i vårljuset, och som de flesta vet är serotonin det ämne i hjärnan som styr vår glädje och lycka – ju mer serotonin, desto gladare är du.

När din hjärna bubblar av serotonin ökas även din sexlust. Extra påtagligt blir det också när vi befunnit oss i vad som känns som ett konstant mörker det senaste halvåret och din hjärna törstar efter serotonin.

Tröttheten minskar

Bildkälla: Unsplash

Ovan nämnda går hand i hand med denna. Melatonin är nämligen det naturliga sömnmedlet i din kropp, vilket minskar i takt med att dagarna blir ljusare och nätterna kortare. Ämnet påverkar vår dygnsrytm och energinivå och produceras i hjärnans tallkottkörtel när det eller mörkt runt om dig eller natt.

Färre kläder väcker lusten

Bildkälla: Unsplash

Men att vår sexlust ökar har inte bara att göra med våra ämnen i hjärnan, utan sättet vi presenterar oss för andra har också en psykologisk effekt på vår åtrå, menar Illustrerad Vetenskap.

Vi klär oss naturligtvis i mindre kläder ju varmare det blir, vilket eggar på både kvinnor och mäns intressen för varandra. Det är inte så konstigt, i och med att vi under en lång period gömt våra kroppar under lager av kläder och dunjackor.

sex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.