Stockholm

Arrangören bakom Tusenmannamarschen: "Jätteviktigt att träffas fysiskt nu"

Filip Sjöström var en av arrangörerna bakom "Tusenmannamarschen".
Filip Sjöström var en av arrangörerna bakom "Tusenmannamarschen". Foto: Foto: Privat och Henrik Montgomery/TT

Under helgen samlades hundratals personer för "Tusenmannamarschen" i Stockholm – trots rådande restriktioner. Nyheter24 har pratat med arrangören Filip Sjöström som nu misstänks för brott mot ordningslagen och som får böta 20 000 kronor.


I lördags anordnade gruppen Frihet Sverige "Tusenmannamarschen" i Stockholm – trots rådande coronarestriktioner och att de inte fått beviljat tillstånd från polisen. Läs mer om det här. 

Nu har en av arrangörerna bakom marschen, Filip Sjöström, blivit den första att få ett föreläggande enligt pandemilagen och Länsstyrelsen har delgivit honom ett vite på 20 000 kronor. Läs mer om de övriga arrangörerna här.

Nyheter24 har pratat med Sjöström om brottsmisstanken, vitet, vad syftet egentligen var bakom helgens demonstration och hans inställning till coronaviruset såväl som de högerextremister som engagerat sig i marschen.

"Jätteviktigt att träffas fysiskt"

Sjöström är, trots brottsmisstanken och vitet, nöjd med lördagen. Han beskriver hur de "lyckades med allt" som de ville och beskriver det som "en jättebra dag". Dessutom betonar han vikten av att de samlades fysiskt.

Människor samlades för marschen på Medborgarplatsen. Foto: Henrik Montgomery/TT

– I en tid där vi förpassas till att hela tiden jobba digitalt nu och isolera oss och inte träffas, då är fysiska samlingar det viktigaste vi har om vi ska kunna stå upp tillsammans. Det är jätteviktigt att träffas fysiskt nu om man vill förändra något och skapa en kraft och det var precis vad vi ville, säger Sjöström till Nyheter24.

Men vad är det egentligen för förändring som de bakom "Tusenmannamarschen" vill åstadkomma?

"För att vi ska få vara fria människor"

Enligt Sjöström är beskrivningar såsom "coronaprotest" eller "demonstration mot restriktioner" felaktiga beskrivningar av marschen och dess syfte. 

Marschen gick hela vägen till Kungsträdgården. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hade marschen ingenting att göra med corona och de rådande restriktionerna?

– Det klart att corona och restriktionerna varit en utlösande faktor. Viruset har skapat en massa saker. Men det gör inte att vi kategoriskt är emot restriktioner. Vi är bara för att vi ska få vara fria människor och att det ska vara en medierapportering som speglar alla åsikter, vilket vi inte tycker att det är. Det var det vi ville stå upp för nu, säger han. 

"Enorm kollektiv skada på grund av restriktionerna"

Foto: Johan Nilsson/TT

Medan de rådande restriktionerna fått stort stöd bland forskare, politiker och sjukvårdspersonal, menar istället Sjöström att de skadar mer än av de gör nytta.

– Nyttan med restriktionerna måste överstiga kostnaderna och det gör de inte just nu. Vi ser att det finns en enorm kollektiv skada på grund av de här restriktionerna, säger han och fortsätter:

– Jag ser heller inte vad det är vi ska skyddas ifrån?

"Jag är så förvirrad själv"

När Nyheter24 frågar Sjöström hur han ser på coronaviruset är svaret tvetydigt, men klart är att det finns en hel del skepsis.

Foto: CDC/TT

– Jag är så förvirrad själv, så det är därför jag vill söka sanningen, säger han och förklarar att han lärt sig sedan han var liten att det finns virus och att man kan bli sjuk av dem.

Men tror du att coronaviruset finns?

– Nu påstås det att det finns ett coronavirus och det kanske är så. Var det kommer ifrån vet jag inte. Det finns väldigt många som påstår att det här viruset inte har isolerats och faktiskt inte går att koppla till symtom och sjukdom. Jag vet inte om det är sant, men om det är så behöver vi ha en debatt om de här sakerna. 

Förespråkar frisk luft som strategi

Sjöström säger att han, med undantag för lite hat och "svaga hot", framförallt fått kärlek efter lördagens marsch. Kritiken från politiker och sjukvårdspersonal, angående det faktum att flera hundra människor samlades, har dock varit massiv.

Hur ser du på kritiken från exempelvis läkare och annan sjukvårdspersonal?

– Läkare säger ju hela tiden ”kom till IVA och se hur det ser ut” och jag vet att det är full fart på IVA och att vi har en ansträngd situation där. Det måste vi lösa, men att bara driva frågan om att vaccin är lösningen, det är förkastligt. Då är vi inne på ett väldigt kortsiktigt tänk och då blir vi beroende av vaccin och kortsiktiga lösningar. Vi måste ha en långsiktig strategi på plats.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vad skulle det vara för långsiktig strategi? 

– Att varje människa måste ta ansvar för sin egen hälsa. Det är det absolut viktigaste. Jag vet inte varför Stefan Löfven inte går ut och säger ”se till att ta hand om er hälsa. Gå ut i skog och natur. Andas frisk luft”. Det skulle vara så ansvarsfullt av Stefan Löfven att säga det. 

"Vad innebär det att vara högerextrem?"

Det var en minst sagt brokig skara som deltog under marschen i lördags, däribland vaccinmotståndare och personer med anknytning till högerextrema grupper. 

– Vissa tror på en sak, andra tror på en annan. Vissa är höger, vissa är vänster. Men någonstans samlades vi kring en gemensam fråga och det var att stå upp för frihet och att det ska föras en debatt.  Jag supportar alla de människorna i att jag vill att de ska bli hörda och lyssnade på. Jag vill ha bort censuren, för censuren är katastrofal. 

"Media is the virus" stod det på ett av plakaten under marschen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Personer från högerextrema grupper på plats, ställer du dig bakom dem också?

– Högerextrema grupper är ett väldigt stort samlingsnamn för väldigt många människor som jag inte ens riktigt vet vad det innebär. Vad innebär det att vara högerextrem? Jag såg inga tecken på något sånt från min plats och när jag gick i marschen såg jag heller inget sånt. Säkerligen fanns det de som identifierade sig som högerextrema på plats och jag måste förstå lite mer vad de tycker och tänker och har för åsikter innan jag kan ta ställning till om det är något jag står bakom eller inte. 

Tog inte avstånd från grov antisemitism

Under lördagen avslöjade dessutom Expo att Sjöström inte tagit avstånd från grov antisemitism som publicerats i arrangörernas grupp på appen Telegram. En man, aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen, skrev bland annat att "JUDEMAKTEN måste krossas och demokratin måste ersättas med nationalsocialismen". 

Sjöström svarade då "Tack Anders. Ordet demokrati tål att diskuteras. Vi ska skapa någonting nytt och bättre". Men i efterhand menar han att han inte står bakom mannens inlägg.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

– Kanske tog jag inte avstånd då för att jag inte läste hela meddelandet eller för att jag var stressad. Jag uppfattade inte att det var en person som hade de värderingarna eller var nationalsocialist. För det står jag inte alls bakom, säger Sjöström till Nyheter24.

Läs mer:

Här är ledarna över demonstrationen i Stockholm

En polis skadad vid demonstrationen mot coronarestriktionerna

Forskarnas svar på konspirationsteorin om corona: "Fullständig smörja"

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.