Bris har tagit emot rekordmånga samtal från utsatta barn under pandemin.
Bris har tagit emot rekordmånga samtal från utsatta barn under pandemin. - Foto: Foto: Johan Ekströmer/TT och Anders Wiklund/TT

Rekordökning av samtal till Bris: "Var extra uppmärksam"

Bris årsrapport för 2020 bjuder på minst sagt dystra siffror. Organisationen har tagit emot fler samtal än någonsin från barn som upplever nedstämdhet, ångest, konflikter och våld i hemmet – och det är pandemin som ligger bakom ökningen.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur psykisk ohälsa ökat bland unga kvinnor till följd av pandemin, men nu visar en färsk årsrapport från Bris att även barns psykiska ohälsa och våldsutsatthet ökat under pandemiåret 2020. 

Fler samtal än någonsin till Bris

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under 2020 tog Bris emot rekordmånga samtal. Totalt fick de  31 497 samtal från barn, vilket är en ökning med 16 procent från föregående år. De typer av samtal som ökade mest var samtal som handlade om ångest (+61 procent), nedstämdhet (+55 procent) och familjekonflikter (+43 procent).

Dessutom ökade även samtal om psykiskt våld (+32 procent) och fysiskt våld (+28 procent). 

Pandemin har orsakat ökad utsatthet

Enligt Bris är det pandemin som gjort att barns psykiska ohälsa och utsatthet ökat under pandemin – i synnerhet i de fall där barn redan levt i en utsatt situation sedan innan. Detta trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten försökt att ta barns mående i beaktning under pandemins gång.

Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris. Foto: Fredrik Hjerling/Bris/TT

– Mycket talar för att beslutsfattare tagit hänsyn till barns hälsa ur ett brett perspektiv vid beslut som påverkar barn, för att i möjligaste mån bibehålla normalitet i barns liv. Förändringar i barns skolgång och en ökad isolering har dock inneburit stora utmaningar för många barn. Särskilt påtagligt har det varit för barn som redan innan pandemin befann sig i en utsatt situation, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog i ett pressmeddelande

"Riskerar att förlora en hel generation"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medger att frågan om barnens välmående, likt övriga hälsofrågor, har prioriterats ned till följd av pandemin.

– Alla hälsofrågor hamnar i pandemins skugga. Därför är det viktigt att man växlar upp de här frågorna nu. Vår ambition är lägga ett stort fokus på barn och unga framöver. Deras hälsa är viktig, nu och i framtiden, säger Carlson till TT.

Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Wiklund/TT

Han betonar också att barns fysiska och psykiska ohälsa kommer att prioriteras högst när pandemin börjar avta. 

– Vi måste se vilka problem som lämnas kvar och belysa dessa. Ett sådant är barn och ungas fysiska och psykiska ohälsa. Tar vi inte tag i det riskerar vi att förlora en hel generation. 

"Var extra uppmärksam på förändringar"

Enligt Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris, är det särskilt viktigt att utomstående vuxna  är vaksamma i dessa tider.

– Vi vet att utomstående vuxna, för barn som far illa hemma och som saknar stöttning hemifrån, är den viktigaste skyddsfaktorn. Därför är ett råd att dessa vuxna ska vara  extra uppmärksamma på förändringar i beteendet hos barn de känner. Det kan vara att barnet inte går ut så ofta, ser ledsen ut eller inte vill vara hemma, säger Angsell till Nyheter24.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Dessutom menar Angsell att det just nu är särskilt viktigt att prata med barn om deras mående och den rådande situationen.

– Bjud aktivt in till samtal. Alltså, fråga hur barn mår, hur de har det hemma och bekräfta att du vet att det är kämpigt för många barn och unga nu under pandemin. 

Läs mer:

Lagförslaget: Straffbart att utsätta barn för att bevittna våld i hemmet

Tvååring misshandlades på tunnelbanan – ingen ingrep

Ny studie: Varannan ung kvinna mår sämre nu – än innan pandemin

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.