Filippinerna inför en ny coronaregel – mot pussar och kramar på offentliga platser.
I Filippinerna förbjuds nu offentliga kramar och pussar. - Foto: Foto: LightField Studios Inc./Alamy/Stella Pictures och Krisia Vinzon/Pexels

Landets nya coronaregel: Inga offentliga pussar och kramar

Filippinerna är ett av de värst drabbade länderna i sydöstra Asien när det gäller coronapandemin och landet har infört flera hårda regler för att minska smittspridningen. Nu har en ny regel införts: inga offentliga kramar eller pussar.


Filippinerna har, enligt WHO, registrerat över 603 000 bekräftade coronafall och strax över 12 500 dödsfall med bekräftad coronainfektion sedan januari 2020. Det gör landet till ett av de värst drabbade länderna i sydöstra Asien.

I samband med att landet nu börjat öppna upp mer och börjat tillåta tidigare förbjudna aktiviteter, såsom vissa inrikesresor, biobesök och mindre evenemang, införs en ny coronaregel.

Inga pussar eller kramar på offentliga platser

Foto: LightField Studios Inc./Alamy/Stella Pictures

Den filippinska polisen gick tidigare under veckan ut med den nya regeln – som gäller offentliga uppvisningar av tillgivenhet. Mer specifikt innebär regeln att invånare i Filippinerna, par och familjer inkluderade, nu ombeds att inte pussas, kramas eller hålla hand på offentliga platser. 

Det finns ännu inga formella straff som kan utdelas mot de som bryter mot regeln.

Regeln har mötts av kritik från experter

Regeln har väckt starka reaktioner bland experter som är kritiska mot regeringens hantering av coronaviruset.

Den filippinske läkaren och forskaren Gideon Lasco är en av flera experter som kritiserat regeln.

" Public display of absurdity", skrev han i en tweet och refererade då till den engelska frasen "public displays of affection" (på svenska: offentliga uppvisningar av tillgivenhet) som nu förbjuds. 

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte. Foto: Yong Teck Lim/AP/TT

Även Tony Leachon, som tidigare var rådgivare till president Rodrigo Dutertes och den filippinska regeringens särskilda arbetsstyrka, ställer sig kritisk till regeln.

– Det är alldeles för många åtgärder, men knappt med någon påverkan. Regeringen borde gå tillbaka till grunderna – ett vetenskapligt förhållningssätt, säger Leachon till Vice

Hånas på sociala medier

Men experterna är inte de enda som är kritiska, utan många filippinska invånare har tagit till Twitter för att kritisera, och håna, regeln.


Läs mer:

Så mycket dödligare är den brittiska virusvarianten – enligt ny studie

Landet inför karantän för turister – på lyxbåtar

Nu tränas hundar i Sverige – för att identifiera corona

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.