Hundar ska tränas till att kunna känna lukten av coronaviruset.
Hundar ska tränas till att kunna känna lukten av coronaviruset. - Foto: Foto: Pontus Lundahl/TT och CDC/Pexels

Nu tränas hundar i Sverige – för att identifiera corona

Hundar har tidigare använts för att, med sitt goda luktsinne, identifiera sjukdomstillstånd såsom cancer och lågt blodsocker. Nu meddelar dessutom forskare att hundar i Sverige just nu tränas – för att upptäcka pågående coronainfektioner.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur man i Finland börjat träna hundar för att identifiera coronasmittade personer på flygplatsen Helsingfors-Vanda – och nu har en liknande typ av träning inletts i Sverige.

Det är forskare vid Uppsala universitet som, tillsammans med Akademiska vårdcentralerna och Provtagningsenheten vid Nära Vård och Hälsa i Region Uppsala, som just nu utför en studie där de samlar in doftprover från personer med och utan corona. 

Uppsala universitetsaula. Foto: Anders Tukler/Alamy/TT

Doftproverna, som utgörs av kompresser som personer med och utan corona haft i nacken, kommer nu att användas som träningsmaterial för hundar.

Hundarna ska tränas i tre månader

Med hjälp av Hundhjälpen i Uppland och Stock Hundutveckling ska nu hundar, av olika raser, dofttränas under tre månaders tid. 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet kommer hundarna att få en belöning vid de tillfällen då de markerar doftprover som kommer från personer med corona. På så vis ska de lära sig att signalera när de känner igen doften. 

"Finns flera fördelar"

Enligt Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet och studiens forskningsledare, kan en lyckad träning av hundarna vara bra av flera anledningar.

Om träningen är framgångsrik kan hundarnas luktsinne ersätta näs- och svalgprover. Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

– Om hundarna visar sig ha en god förmåga att särskilja doftproverna från de med och utan corona så finns det flera fördelar. Man behöver inte ta näs-svalgprov, det ger snabba svar och ett stort antal prover kan snabbt testas, säger Fall till Nyheter24.

Läs mer:

Ludvig råkade svälja ett munskydd – och det kostade honom nästan livet

Här ska hundar avslöja coronasjuka – så kommer det funka

Barn med husdjur blir bättre chefer – enligt ny studie

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!