Sverige går miste om 3,3 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca.
Sverige går miste om 3,3 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca. - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Carl-Olof Zimmerman/TT.

Därför får Sverige 3,3 miljoner färre vaccindoser än väntat

Sverige går miste om nästan 3,3 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca. Det meddelar Folkhälsomyndigheten under fredagskvällen. "Beklagligt", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Tidigare under dagen rapporterade Nyheter24 om att Sverige får betydligt färre vaccindoser från bolaget Astra Zeneca än väntat. 

Nu visar det sig att Sverige går miste om närmare 3,3 miljoner doser de kommande månaderna. Det meddelar Folkhälsomyndigheten i ett mail till TT. 

”Enligt den senaste av de tidigare prognoserna så skulle vi fått 1,1 miljoner doser under kvartal ett och 4,5 miljoner doser under kvartal två. Nu är prognosen att regionerna totalt får cirka 739 000 doser kvartal 1. Under årets andra kvartal är prognosen att regionerna får 1,6 miljoner doser”, skriver FHM i ett mejl till TT på fredagskvällen.

Vaccinsamordnaren besviken

Anledningen till den minskade leveransen av vaccindoser är att de planerade leveranserna från USA, Storbritannien och Indien stoppas av exportförbud.

– Jag är besviken, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT. 

Tegnell: "Beklagligt"

Huruvida regeringens mål om att kunna erbjuda vaccin till alla medborgare över 18 år under första halvåret av 2021 kommer uppnås är ännu oklart. 

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan de minskade leveranserna komma att påverka vaccinmålet.

”Det är beklagligt att vi får färre vaccindoser än vi hade räknat med. Det fördröjer naturligtvis arbetet med att erbjuda alla vuxna i Sverige skydd mot covid-19 även om det är för tidigt att säga om och hur tidsplanen påverkas”, säger Tegnell i ett pressmeddelande.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.