För ett år sedan dödades Breonna Taylor.
För ett år sedan dödades Breonna Taylor. - Foto: Bildkälla: Facebook & Timothy D. Easley/TT.

Ett år sedan Breonna Taylor mördades av polis

Det har gått ett år sedan 26-åriga sjuksköterskan Breonna Taylor dödades när tre poliser bröt sig in i hennes bostad i Louisville, USA. Under gårdagen protesterade amerikaner mot polisbrutalitet och rasism.


För ett år sedan låg den 26-årige sjuksköterskan Breonna Taylor och sov i sitt hem i Louisville, Kentucky i USA. 

Tre polismän bröt sig in i lägenheten utan förvarning, vilket gjorde att Taylors pojkvän Kenneth Walker avfyrade ett skott, som träffade en polis, då han trodde att de hade inbrott. Polismännen avfyrade då 32 skott, varav sex träffade Breonna Taylor, som avled. 

Ingen av poliserna har åtalats för Taylors död. 

#SayHerName

Breonna Taylors död uppmärksammades världen över när George Floyd dödades av amerikansk polis i maj 2020. Under sommaren samlades människor över hela världen för att protestera mot polisbrutalitet och rasism. 

Under gårdagen samlades människor i Louisville, USA för att markera att det gått ett år sedan Breonna Taylor dödades – och att ingen blivit åtalad för mordet. 

På Twitter trendar hashtaggen #SayHerName som en påminnelse om att Breonna Taylor inte får glömmas bort och att hon förtjänar rättvisa. 

"En skam"

Politiker som Joe Biden, Bernie Sanders och Hillary Clinton har uttryckt sina känslor och tankar på Twitter. 

"Ett år efter att hon mördats av poliser är det en skam att vi fortfarande väntar på rättvisa för Breonna Taylor", skriver Bernie Sanders. 

George Floyds familj får 27 miljoner i skadestånd

Under gårdagen kom nyheten om att den amerikanska staden Minneapolis kommer betala 27 miljoner dollar i skadestånd till George Floyds familj – efter det brutala polisingripandet som ledde till hans död. 

Det är den största summan som någonsin betalats ut i staden i samband med att en person avlidit efter ett våldsamt polisingripande, rapporterar Washington Post.

Tidigare i veckan inleddes även brottmålsrättegången mot Derek Chauvin – polismannen som filmades när han i nästan tio minuter pressade sitt knä mot George Floyds nacke i maj 2020.

Domen väntas i mitten eller slutet av april. 

Bildkälla: Jim Mone/TT.

LÄS MER: 

Poliser utreds internt – efter hån mot George Floyd

Greta Thunberg och BLM nominerade till fredspriset

USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!