Greta Thunberg blir till staty utanför Winchester University.
Greta Thunberg blir till staty utanför Winchester University. - Foto: Foto: Jessica Gow/TT och Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Nu ska Greta Thunberg bli staty – utanför ett universitet

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är bara 18 år gammal, men hon har redan hunnit med mycket under sin livstid – och nu kan hon lägga till ännu en bedrift på sitt CV. Thunberg ska nämligen bli till staty utanför ett brittiskt universitet.


De senaste åren har 18-åriga Greta Thunberg seglat upp som en av de mest omtalade aktivisterna i världen. 

Thunberg har talat på FN:s klimatkonferens, blivit nominerad till Nobels fredspris och blivit utsedd till en av världens mest inflytelserika tonåringar – och nu ska hon bli till en permanent staty utanför det engelska universitetet Winchester University. 

Ska resas i slutet av mars

Konstnären bakom den nya Thunberg-statyn är Christine Charlesworth. Hon har arbetat på statyn, som just nu täcks i brons, i över ett års tid och menar att det är den första permanenta statyn som gjorts av klimataktivisten.

I slutet av mars kommer statyn att resas och avtäckas utanför Winchester University som, enligt Charlesworth, har en tydlig klimatprofil.

– Universitetet ville ha en skulptur av Greta eftersom det är ett väldigt "grönt" universitet och de tror att Greta kan komma att bli en inspiration för alla studenter, säger hon till Hampshire Chronicle

Läs mer:

Joakim Lamottes hårda attack mot Greta – efter statyn

Hyllningen till Greta Thunberg – får ännu en djurart döpt efter sig

Gretas nya Twitter-hån mot Trump: "En glad gammal man"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.