Tisdag 11 Maj
Stockholm

Nu ska Greta Thunberg bli staty – utanför ett universitet

Greta Thunberg blir till staty utanför Winchester University.
Greta Thunberg blir till staty utanför Winchester University. Foto: Foto: Jessica Gow/TT och Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är bara 18 år gammal, men hon har redan hunnit med mycket under sin livstid – och nu kan hon lägga till ännu en bedrift på sitt CV. Thunberg ska nämligen bli till staty utanför ett brittiskt universitet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

De senaste åren har 18-åriga Greta Thunberg seglat upp som en av de mest omtalade aktivisterna i världen. 

Thunberg har talat på FN:s klimatkonferens, blivit nominerad till Nobels fredspris och blivit utsedd till en av världens mest inflytelserika tonåringar – och nu ska hon bli till en permanent staty utanför det engelska universitetet Winchester University. 

Ska resas i slutet av mars

Konstnären bakom den nya Thunberg-statyn är Christine Charlesworth. Hon har arbetat på statyn, som just nu täcks i brons, i över ett års tid och menar att det är den första permanenta statyn som gjorts av klimataktivisten.

I slutet av mars kommer statyn att resas och avtäckas utanför Winchester University som, enligt Charlesworth, har en tydlig klimatprofil.

– Universitetet ville ha en skulptur av Greta eftersom det är ett väldigt "grönt" universitet och de tror att Greta kan komma att bli en inspiration för alla studenter, säger hon till Hampshire Chronicle

Läs mer:

Joakim Lamottes hårda attack mot Greta – efter statyn

Hyllningen till Greta Thunberg – får ännu en djurart döpt efter sig

Gretas nya Twitter-hån mot Trump: "En glad gammal man"

Kommentera
Kopiera länk
Dela