Joakim Lamotte går till hård attack mot Greta Thunberg.
Joakim Lamotte går till hård attack mot Greta Thunberg. - Foto: Foto: Facebook.com/JoakimLamotte och Jessica Gow/TT

Joakim Lamottes hårda attack mot Greta – efter statyn

Som ett inlägg i den allt hetare energidebatten placerade ett elbolag en staty utanför LO-borgen häromdagen. Statyn föreställer samhällsdebattören Joakim Lamotte – som nu går till Twitter-attack mot miljöaktivisten Greta Thunberg.


Efter vintermånader med höga elpriser och elbrist, samt den senaste nedstängningen av en reaktor vid kärnkraftverket Ringhals, har energidebatten hettat till den senaste tiden. 

I dagarna har samhällsdebattören Joakim Lamotte hamnat i mitten av debatten – och nu går han till attack mot miljöaktivisten Greta Thunberg via Twitter.

Lamotte som staty – med dammsugare

För några dagar sedan placerades en staty utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Statyn föreställer Lamotte, iförd skyddsväst – och med en dammsugare i handen. 

Chang Frick, som är delägare i elbolaget "Kärnkraftverk" och chefredaktör på sajten "Nyheter idag", tog på sig kuppen. Anledningen till att just Lamotte valdes är, enligt ett pressmeddelande från bolaget, att han "går hem hos människor i bruksorter" och provocerar svenska makthavare. 

Men vart kommer dammsugaren in i bilden egentligen? 

Dammsugaren symbol för energifrågan

Den hätska stämningen kring energifrågan intensifierades i Sverige när en SVT-reporter, i början av februari, uppmanade människor att inte använda dammsugaren under vinterns kallaste dagar. På så vis skulle man undvika att använda "brunkols-el" och därmed göra klimatet en tjänst. 

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Publiceringen väckte starka reaktioner och flera politiker riktade hård kritik mot uppmaningen såväl som regeringens energipolitik. En av dem var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som i ett Facebookinlägg poserade med en dammsugare ute i snön.

Lamotte: "Står bakom budskapet"

Joakim Lamotte längt fram i bild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

När Nyheter24 når Lamotte under onsdagen säger han att han är positiv till staty-kuppen.

– Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande, i en viktig fråga. Jag står bakom budskapet till 100 procent. Kärnkraft är viktigt att bevara, framförallt om man ska hålla ned koldioxidhalterna i atmosfären, säger han.

Twitter-piken till Thunberg

Lamotte, som tidigare avböjt att svara på medias frågor om den nya statyn, tycks roas av tilltaget – åtminstone av hans Twitter att döma. Det var även på Twitter som debattören passade på att ge en rejäl känga till miljöaktivisten Greta Thunberg

Greta Thunberg. Foto: Jessica Gow/TT

"Hur är det nu, har Greta Thunberg fått någon staty i Sverige än? Frågar åt en kompis.", skriver han i en tweet och fortsätter i nästa tweet: "Inget ont om Greta, men det är sällan statyer uppförs för att hedra one hit wonders."

Lamotte skrev även, i en senare tweet, att han, i motsats till Thunberg var "self made".

Lamotte: "Ser Greta lite som en barnstjärna"

Enligt Lamotte var hans tweets menade att vara skämtsamma, men han står fast vid att Thunbergs storhetstid har ett bäst före-datum och liknar henne vid en barnstjärna.

Thunberg liknas vid duon Marcus och Martinus. Foto: Jessica Gow/TT

– Det var lite skämtsamt, men jag ser ju henne lite som en barnstjärna, vars glans kommer falna framöver. Lite som de här norska barnstjärnorna Marcus och Martinus – det är ju ingen som pratar om dem längre. Hon är ju jättestor, men jag tror inte hon kommer betyda så mycket i framtiden, säger han till Nyheter24

Twitter svarar: Hur många Time Magazine har du prytt?"

Men Lamottes tweets har mötts av hård, och hånfull, kritik på Twitter. 

Andra gick direkt till Thunbergs försvar.

Än så länge har Greta Thunberg själv inte kommenterat Lamottes utspel. 

Läs mer

Håll tyst nu, en gång för alla Joakim Lamotte

Därför bränns bilder av Greta Thunberg och Rihanna i Indien

Här pikar Greta republikanerna efter inträdet i Parisavtalet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!