Fredag 25 Jun
Stockholm

EU-kommissionens vaccinpass – det här innebär det

Kvinna med munskydd på plan, certifikatet och ett par med resväskor på Arlanda.
EU-kommissionen hoppas de gröna certifikaten ska införas lagom till sommaren. Foto: Wiktor Nummelin/Fredrik Hagen/Fredrik Sandberg/TT

Nu vill EU-kommissionen införa vaccinpass, eller som de själv benämner det, ett grönt certifikat. Här är allt du behöver ha koll på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under onsdagen i Bryssel presenterade EU-kommissionen sitt förslag om att införa ett grönt certifikat som ska underlätta för återhämtningen av turistnäringen. Den som längtar efter att ge sig ut i världen igen ska alltså kunna visa upp ett digitalt intyg, skriver TT, enligt Aftonbladet.

– Det kommer att visa om en person antingen blivit vaccinerad eller har ett nytaget negativt test eller har återhämtat sig från covid och därmed har antikroppar, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel, enligt tidningen.

Bilden till vänster visar hur ett certifikat kan komma att se ut. Foto: Wiktor Nummelin//Fredrik Sandberg/TT

Men att en person har ett certifikat garanterar inte att man kan resa fritt, menar EU-kommissionen. Om det inte finns nedpackat i resväskan kan det hända att det kommer krav på karantän när planet landat.

"Det digitala gröna certifikatet kommer inte att vara ett villkor för den fria rörligheten och kommer inte att diskriminera på något sätt", lovar justitiekommissionären Didier Reynders i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.

Flera länder i EU har redan varit på gång med att ta fram så kallade vaccinpass men med detta hoppas EU-kommissionen att det blir samma regler överallt.

Kommer vara gratis

Certifikaten, som också kommer kunna vara i pappersform med en QR-kod, kommer vara helt kostnadsfria, enligt kommissionen. Nu ska EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet behandla lagförslaget, och kommissionen hoppas att intygen ska vara redo att användas i sommar.

LÄS MER:

Därför avråder WHO från vaccinpass

Här testas världens första vaccinpass – så funkar det

Här är allt vi vet om Sveriges vaccinationsintyg

Kommentera
Kopiera länk
Dela