Kvinna med munskydd på plan, certifikatet och ett par med resväskor på Arlanda.
EU-kommissionen hoppas de gröna certifikaten ska införas lagom till sommaren. - Foto: Wiktor Nummelin/Fredrik Hagen/Fredrik Sandberg/TT

EU-kommissionens vaccinpass – det här innebär det

Nu vill EU-kommissionen införa vaccinpass, eller som de själv benämner det, ett grönt certifikat. Här är allt du behöver ha koll på.


Under onsdagen i Bryssel presenterade EU-kommissionen sitt förslag om att införa ett grönt certifikat som ska underlätta för återhämtningen av turistnäringen. Den som längtar efter att ge sig ut i världen igen ska alltså kunna visa upp ett digitalt intyg, skriver TT, enligt Aftonbladet.

– Det kommer att visa om en person antingen blivit vaccinerad eller har ett nytaget negativt test eller har återhämtat sig från covid och därmed har antikroppar, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel, enligt tidningen.

Bilden till vänster visar hur ett certifikat kan komma att se ut. Foto: Wiktor Nummelin//Fredrik Sandberg/TT

Men att en person har ett certifikat garanterar inte att man kan resa fritt, menar EU-kommissionen. Om det inte finns nedpackat i resväskan kan det hända att det kommer krav på karantän när planet landat.

"Det digitala gröna certifikatet kommer inte att vara ett villkor för den fria rörligheten och kommer inte att diskriminera på något sätt", lovar justitiekommissionären Didier Reynders i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.

Flera länder i EU har redan varit på gång med att ta fram så kallade vaccinpass men med detta hoppas EU-kommissionen att det blir samma regler överallt.

Kommer vara gratis

Certifikaten, som också kommer kunna vara i pappersform med en QR-kod, kommer vara helt kostnadsfria, enligt kommissionen. Nu ska EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet behandla lagförslaget, och kommissionen hoppas att intygen ska vara redo att användas i sommar.

LÄS MER:

Därför avråder WHO från vaccinpass

Här testas världens första vaccinpass – så funkar det

Här är allt vi vet om Sveriges vaccinationsintyg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.