Fyra glas alkohol per dygn ökar risken för hjärnblödning – hela fem gånger.
Fyra glas alkohol per dygn ökar risken för hjärnblödning – hela fem gånger. - Foto: Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Ny studie: Så många glas alkohol ökar risk för hjärnblödning

De som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper betydligt större risk att drabbas av en hjärnblödning än personer som dricker mindre eller inget alls. Det visar en ny studie från Umeå universitet.


Att en hög konsumtion av alkohol ökar riskerna för att drabbas av en hjärnblödning är känt sedan tidigare. 

Men att det räcker att dricka fyra glas alkohol per dygn för att denna risk ska öka dramatiskt är helt ny information – och det är en doktorand på Umeå universitet som gjort det vetenskapliga fyndet i en färsk studie.

Alkoholvanor mäts i blodet

Den nya studien är den första av sitt slag eftersom den undersöker risken för hjärnblödningar genom biomarkören fosfatidyletanol, vilket är ett ämne som mäts genom blodprov för att uppskatta alkoholkonsumtion. 

Enligt Kristina Johansson, doktorand vid Umeå universitet och den som utfört studien, är biomarkören mer tillförlitlig än exempelvis enkäter där personer själva får skatta hur mycket alkohol de dricker. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Fördelen med att mäta fosfatidyletanol istället för att använda enkäter som man använt i de flesta tidigare studier är att man undviker risken att personer inte fyller i enkäten på rätt sätt, säger Johansson och fortsätter:

– Att enkäten blir felaktigt ifylld kan bero på olika saker, till exempel att personen inte minns sin alkoholkonsumtion, att personen av misstag fyller i sin alkoholkonsumtion fel eller för att personen inte vill uppge sin faktiska alkoholkonsumtion. 

Fem gånger högre risk för hjärnblödning

I studien har man kunnat jämföra blodprover från personer som drabbats respektive inte drabbats av en hjärnblödning – då i relation till de alkoholvanor som biomarkören i varje blodprov visat på. 

Slutsatsen man kunnat dra är att personer som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av en hjärnblödning jämfört med de som dricker mindre än så eller inget alls. 

Foto: Christine Olsson/TT

Men vad innebär egentligen fyra glas alkohol? Jo, det man syftar på är fyra "standardglas" och hur stort detta typ av glas är varierar beroende vilken dryck det är tal om och hur mycket alkohol drycken innehåller. 

Enligt Alkoholhjälpen.se kan ett standardglas till exempel motsvara 50 cl folköl eller 33 cl starköl, alternativt 1-1.5 dl vin. 

Läs mer:

Dricker du alkohol? Då är risken större att bli sjuk i covid-19

Ny studie: Så dricker svenskarna under pandemin

Forskning visar: Mäns alkoholvanor påverkar det ofödda barnet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.