Äldre löper större risk att insjukna i corona två gånger.
Äldre löper större risk att insjukna i corona två gånger. - Foto: Foto: Amir Nabizadeh/TT och Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Ny forskning: Denna grupp löper störst risk att återinsjukna i corona

Man har sedan tidigare kunnat konstatera att det är möjligt att insjukna i coronaviruset mer än en gång. Men nu visar ny forskning från Danmark att äldre personer löper större risk än yngre att drabbas av corona två gånger.


Det är forskare i Danmark, vid Statens Serum Institut, som studerat coronaviruset och risken att drabbas av en så kallad återinfektion. 

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, konstaterar forskarna två saker: risken att insjukna i corona sex månader efter en första infektion är låg, men samtidigt är risken betydligt högre för personer som är över 65 år gamla än vad den är för yngre personer.

Äldre överrepresenterade i statistiken

I Danmark har bara 0.65 procent av de som insjuknade i corona under landets första våg, mars-maj 2020,  drabbats av corona igen under den andra vågen i september-december 2020. 

Men när forskarna delat in dessa 0.65 procent, vilket motsvarar 11 068 individer, utifrån ålderskategorierna "över 65 år" och "under 65 år" kunde de konstatera att de äldre var överreprestenterade.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Vår studie bekräftar det ett antal andra studier har antytt: att återinfektion hos yngre, friska, personer är ovanligt, medan äldre löper större risk, säger Steen Ethelberg, som är en av forskarna bakom studien, till The Lancet. 

Har skyddseffekt på bara 47 procent

För att beräkna hur smittspridningen sett ut i den yngre respektive äldre ålderskategorin har forskarna analyserat testresultat från drygt 2.5 miljoner människor. Detta har gjort det möjligt för dem att uppskatta hur stort skydd, så kallad skyddseffekt, som grupperna har efter en coronainfektion.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Medan personer som är yngre än 65 år har en uppskattad skyddseffekt på 80.5 procent har de över 65 år en skyddseffekt på 47 procent. Enligt Ethelberg blir det därför än mer viktigt att alla äldre följer rådande restriktioner.

– Eftersom äldre människor löper större risk att drabbas av svår sjukdom, och tyvärr även att dö, visar våra resultat hur viktigt det är att de följer rekommendationerna för att hålla sig själva och andra säkra, även om de redan har haft covid-19, säger han, enligt TT

Läs mer:

Larmet från SKR: Vaccindoserna räcker inte för att klara målet

Här är regionerna där den brittiska mutationen dominerar

Ny fransk coronamutation upptäckt – visar negativt vid tester

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.