Jönköpings tingsrätt och man med mobil.
Mannen dömdes till dagsböter och skadestånd. - Foto: Thomas Johansson/Fredrik Sandberg/SCANPIX/TT

Handledare inom Svenska kyrkan döms för sexbrott mot minderårig

En manlig handledare inom Svenska kyrkan döms nu för att ha sexuellt trakasserat en minderårig flicka. Under en sms-konversation ska han bland annat ha frågat flickan om hon "snuskat" med sig själv och uppmanat henne att ta på sig själv.


För tre år sedan ska en handledare inom Svenska kyrkan i Jönköpings kommun utvecklat en vänskap med en minderårig flicka. De ska ha fått kontakt genom kyrkan och regelbundet ha skickat sms till varandra, enligt Jönköpings-Posten.

Men i november 2020 ska en vanlig sms-konversation mellan mannen och flickan vänt till en lek av "Sanning eller konka", på initiativ av mannen. Efter en stund ska mannens frågor blivit allt mer intima, bland annat ska han frågat henne om hon "snuskat" med sig själv. Därefter ska han ha uppmanat henne att "pilla på sig själv" och berätta för honom hur det kändes.

Jönköpings tingsrätt. Foto: Thomas Johansson/TT

Döms till dagsböter

Mannen åtalades sedan för sexuellt ofredande och medgav i förhör att sms hade skickats, men att han inte hade något sexuellt intresse för flickan. Han sa också att han utgick från att hon skulle säga nej om hon inte ville vara med i leken.

Under onsdagen den 24 mars dömdes mannen till 60 dagsböter om 300 kronor. Mannen måste även betala ut skadestånd på 7 600 kronor till flickan. Han har inte heller några uppdrag i den aktuella församlingen längre, skriver Jönköpings-Posten.

– Sådant här är svårt att ta in. Vi har nolltolerans förstås, barn och ungdomar ska aldrig behöva utsättas för sådant här, sa kyrkoherden till tidningen i december förra året.

LÄS MER:

Göran Lambertz: " Vi blev berusade och jag är lite kladdig av mig"

Man spelade tjej i tonårschatt – kom över 268 000 kronor

Våldtäktsman klädde ut sig till kvinna – attackerade tonåring på öppen gata

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!