Göran Lambertz.
Göran Lambertz. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Göran Lambertz: "Vi blev berusade och jag är lite kladdig av mig"

Tidigare under tisdagen lades våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz ner, och under eftermiddagen kallar han till en egen presskonferens i sin trädgård.


Göran Lambertz har suttit häktad sedan den 11 mars, på sannolika skäl misstänkt, för en våldtäkt på en ung kvinnlig student på julafton. 71-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna, och sagt att han "inte gjort något fel". 

Den målsägande kvinnan hävdar att hon druckit så mycket alkohol hos toppjuristen att hon däckat – och att hon sedan vaknat av att han hade sex med henne. Då ska hon ha bett honom att sluta, men utan att lyckas.

Läs mer: Lambertz häktas misstänkt för våldtäkt på ung student – nekar till brott

Inte misstänkt för brott

Nu har Lambertz släppts ur häktet, och förundersökningen är nedlagd med motiveringen att det inte går att styrka att ett brott begåtts.

– Under tiden mannen varit häktad har vi hållit förhör med inblandade och vittnen och vi har gått igenom de beslag som gjorts. Den samlade bedömningen som jag gör nu är att bevisningen inte räcker för en fällande dom, säger kammaråklagare Annika Bokefors i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Han häktades för att han inte skulle kunna påverka utredningen. Kvinnans uppgifter om att hon vid tiden för samlaget befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av sömn och berusning hade sådant stöd i utredningen att jag bedömde att mannen skulle vara häktad.

Säker på att släppas

Ola Salomonsson som företräder Lambertz säger att hans klient hela tiden varit säker på att han skulle släppas fri, men att han blev förvånad över att det skedde så plötsligt.

– Det är skönt att höra att det inte lever kvar någon misstanke och det tycker min klient med. Men han har varit så övertygad i sin tro om lagen att han varit säker på att detta inte skulle hålla och att han till slut skulle släppas, säger Salomonsson till Aftonbladet.

Lambertz egna ord

Under tisdagseftermiddagen kallar Lambertz till en egen presskonferens, där han berättar sin version av vad som hände den där kvällen runt jul.

– Vi blev ganska berusade och jag är lite kladdig av mig, vilket jag har sagt till henne, säger Lambertz under pressträffen.

Inledningsvis avvisade kvinnan hans pussar och kramar, men senare under kvällen uppger han att hennes inställning ändrades.

Lambertz säger under pressträffen att han fick känslan att hon ville göra något de "absolut inte borde".

– Då gick vi upp till sovrummet på övervåningen och hade samlag, säger han.

LÄS MER: 

Advokaten Massi Fritz om Lambertz agerande: Fult spel

Göran Lambertz är "toppjuristen" – vill inte vara anonym

Göran Lambertz advokat: "Inte så att han sitter och gråter"

GW om häktade toppjuristen: "Aldrig hänt tidigare"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!