Anders Eklunds begäran om att få flyttas från Salberga-anstalten avslås.
Anders Eklunds begäran om att få flyttas från Salberga-anstalten avslås. - Foto: Foto: Polisen och Bertil Ericson/TT

Efter misshandeln: Anders Eklund nekas byte av anstalt

Sommaren 2020 misshandlades livstidsdömde Anders Eklund svårt på anstalten Salberga. Efter händelsen har Eklund, som bland annat dömts för mordet på tioåriga Engla, begärt att få flyttas till ett annat fängelse. Nu har ansökan nekats.


Det var den 8 juli 2020 som den livstidsdömde mördaren och våldtäktsmannen Anders Eklund, bara dagar efter att ha flyttats från anstalten Tidaholm till anstalten Salberga, blev misshandlad av en annan intagen fånge. 

Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Eklund då begärt att två fångar, som han menade hade beställt attacken, skulle flyttas – men utan framgång. 

Begärt flytt – på grund av otrygghet

Bildkälla: Polisen

Sedan misshandeln har Eklund framfört till personal och ledning på Salberga-anstalten att han känt sig otrygg, vilket enligt Eklund själv påverkat hans mående negativt. Bland annat har den 55-årige mördaren inte kunnat arbeta eller delta i annan form av sysselsättning med anledning av att anstalten inte kunnat garantera hans säkerhet. 

På grund av detta har Eklund begärt att bli omplacerad till ett annat fängelse. 

Nekas flytt från Salberga

Foto: Bertil Ericson/TT

Nu meddelar Kriminalvården att Eklunds begäran avslås, med skälet att han inlett ett passande behandlingsprogram vid anstalten. I utlåtandet medger de dock, enligt Arbetarbladet, att de inte haft tillräcklig övervakning kring Eklund med tanke på misshandelshistoriken. 

Läs mer:

Anders Eklunds begäran avslås – får inte tidsbegränsat straff

Här är Anders Eklunds nya krav på Englas mamma

Mördaren Anders Eklund får inte tillbaka sina pengar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!