Händer i luften.
Nu hålls kvinnostrejk varje fredag. - Foto: Foto: Pexels.

Nu hålls kvinnostrejk varje fredag: "Kunde Greta ensam så kan vi"

Under fredagen den 26 mars väntas starten för en nationell kvinnostrejk. Klockan 15.00 varje fredag framöver väntas kvinnor strejka – och det är upp till var och en vad de ska strejka mot. Uppmaningen lyder: "Kunde Greta ensam så kan vi!".


En fredag i augusti 2018 satte sig Greta Thunberg ensam utanför riksdagshuset, vilket var den allra första skolstrejken för klimatet. Det blev startskottet på den enorma rörelsen som pågår än idag.

I sociala medier sprider nu kända profiler ett upprop om en nationell kvinnostrejk som väntas dra igång under fredagen klockan 15.00. Uppmaningen lyder: Kunde Greta ensam så kan vi! Uppropet inleds också med att ta upp de kvinnostrejker som pågår i Polen, Mexiko och Turkiet.

Medieprofilen Cissi Wallin är en av dem som delat budskapet, men trycker även på att det inte är hon som tagit initiativet. Med henne finns bland annat kontona "Metoo Sweden" och kontot "Black lives matter Sweden" som drivs av Aysha Jones.

Hur, vad och var är upp till strejkaren

Enligt uppropet är strejken för att uppmärksamma att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förrycks systematiskt och ska hållas kommande fredagar på obestämd framtid. Förslagsvis, enligt dem själva, tills kraven uppfylls.

Klockan 15.00 uppmanas den som vill delta att ställa sig utanför jobbet eller bostaden. Foto: Pexels.

Initiativtagarna, som i nuläget är anonyma, skriver även att de vill "kräva av staten och övriga medborgare att få sina rättigheter tagna på större allvar".

Vad som mer konkret ska fokuseras på i strejken bestämmer man däremot helt själv – och uppmanas att fylla i meningen "Mitt krav: ...". Hur länge den ska pågå på fredagarna är också upp till en själv, allt från 1 minut till 15. Platsen kan vara allt från ute på gatan där du bor eller kanske utanför jobbet.

Personerna bakom strejken skriver även att det ska ske utan risk för smittspridning, med munskyddet på och 1,5 meters avstånd.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.