Expertens bästa tips för etiska dilemman under coronapandemin.
Expertens bästa tips för etiska dilemman under coronapandemin. - Foto: Bildkälla: Pexels & Unsplash.

Filosofen: Så hanterar du etiska dilemman under pandemin

Coronapandemin har påverkat våra liv på många sätt. Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska hantera vissa situationer och etiska dilemman. Experten hjälper dig med hur du ska tänka om du är osäker.


Det kan vara svårt att veta exakt hur man ska bete sig under en rådande pandemi. Eller hur man ska hantera vänner som inte följer restriktioner. 

Experten ger sina bästa råd när det kommer till att hantera etiska dilemman.

Ska jag berätta att jag känner mig sjuk? 

Ett scenario som man kan hamna i under coronatider är att ha umgåtts med några få vänner – för att sedan vakna upp dagen efter och känna sig risig. 

Kanske är du osäker på om det är corona och framförallt kanske du är rädd att dina vänner ska bli sura om du eventuellt har smittat dem...

Så, ska du berätta för dina vänner att du känner dig sjuk eller inte? 

Ja, det är klart du ska. Det säger Niklas Juth, docent i medicinskt etik vid Karolinska Universitetet, till SVT.

Det som är etiskt rätt är helt enkelt att visa omsorg för andra, istället för att vara egoistisk och bara tänka på sig själv. 

Bildkälla: Pexels.

Ska jag gå före i vaccinkön?

Nästa dilemma du kan tänkas hamna i är om du till exempel känner någon som jobbar inom vården och får reda på att det finns en dos vaccin över. En dos som behöver användas med en gång – för att inte gå förlorad. 

Så, hur ska man göra om man inte befinner sig i riskgrupp, men är den enda personen som hinner få vaccinet innan det inte går att använda längre? 

En konsekvensetiker hade sagt – ta vaccinet, det är mycket bättre att det används än att det går förlorat, förklarar Niklas Juth i SVT. 

Om man däremot tänker ur ett rättviseperspektiv så är det såklart personer som riskerar att bli allvarligt sjuka som ska vaccineras först. 

Bildkälla: Pexels.

Min vän bryter mot restriktionerna

Det tredje dilemmat – vad ska man göra om ens kompis går på stan, festar med massa människor och åker på resor under pandemin? Bör man då kritisera och läxa upp sin vän? 

– Det är en annan vuxen person, som du därför ska behandla som en vuxen person. En person du kan resonera med på ett rimligt och rationellt sätt, säger Niklas Juth till SVT.

Om man däremot resonerar utifrån autonomiprincipen och antipaternalismen kan man dra slutsatsen att alla vuxna människor har rätt till att fatta sina egna beslut om sitt egna liv. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

LÄS MER:

Pollenallergisk eller sjuk i covid-19? Så här vet du

Data visar: Vi har inte börjat strunta i restriktionerna

Kunder på Ica fick gå före i vaccinkön – beslutet hyllas

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!