Ica-kunder fick gå före i vaccinationskön och beslutet hyllas.
Ica-kunder fick gå före i vaccinationskön och beslutet hyllas. - Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Kunder på Ica fick gå före i vaccinkön – beslutet hyllas

Under förra veckan gick 26 personer före i vaccinationskön i Långsele i Västernorrland. Men det var inte tal om chefer eller familjemedlemmar som gick före i kön, utan kunder på den lokala Ica-butiken – och nu hyllas beslutet.


Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur chefer smitit före i vaccinationskön, men så var inte fallet i Långsele utanför Sollefteå.

Där hade man förbeställt 80 doser av vaccin för att vaccinera personer med hemtjänst på orten. Men när vaccinering skulle äga rum under förra veckan dök inte alla inbokade patienter upp och 26 doser blev över. 

Ica-kunder fick de överblivna doserna

Eftersom en spruta fylld med vaccin endast har en hållbarhet på sex timmar ställdes vaccinsamordnaren Christina Lundholm Brorsson inför två alternativ – antingen skulle doserna slängas eller så skulle de användas på något sätt. 

Bilden föreställer en annan Ica-butik. Foto: Janerik Henriksson/TT

Med två timmar kvar innan doserna skulle behöva kasseras tog Lundholm Brorsson beslutet att ringa en vaccinationsvärd på orten, med direktivet att han skulle hitta 26 personer som var över 65 år och som hade möjlighet att vaccineras direkt. 

Sagt och gjort – vaccinationsvärden sprang in på den lokala Ica-butiken och lyckades hitta 26 personer som uppfyllde ålderskravet och som blev vaccinerade med de överblivna doserna. 

Hyllas: "Bara positiva reaktioner"

De lyckligt lottade som vaccinerades med doserna som blivit över blev glatt överraskade. 

– De personer som fick de här doserna blev mycket glada över att de fick vaccinet, säger Lundholm Brorsson till Nyheter24 och fortsätter: 

– Reaktionerna på orten har också bara varit positiva. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av de lokalinvånare som uttryckt sig positivt kring beslutet är en 73-åring kvinna som också vaccinerades vid tillfället. 

– Så länge doserna gick till rätt målgrupp så tycker jag att de gjorde rätt. Det hade bara varit dumt att slänga dem. De som fick vaccinet nu skulle ju ha fått det om en vecka eller så ändå, säger hon till Allehanda.se

Läs mer:

Ny vaccinationslänk har läckt – flera fuskade sig före i kön

Rika turister åker på lyxiga vaccinresor – köper sig före i kön

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.