Så blir sommaren 2021.
Så blir sommaren 2021. - Foto: Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT & Stina Stjernkvist/TT.

Så blir sommaren 2021 – enligt Anders Tegnell

Under sommaren 2020 sjönk smittspridningen i Sverige och vi kunde leva någorlunda normalt. Snart ett år senare har vi nu börjat vaccinera befolkningen. Anders Tegnell och Richard Bergström ser optimistiskt på sommaren 2021.


Under sommaren 2020 sjönk smittspridningen i Sverige tack vare det varma klimatet och att vi träffades utomhus. Mångas förhoppning är att denna sommar ska bli likadan – så att vi kan leva någorlunda normalt. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att vi kan vänta oss en lugn sommar där vi kan slappna av mer och fortsätta resa inom Sverige. 

– Men vi måste fortsätta att inte träffa en massa nya människor. Hur det blir med resor utomlands får vi väl se, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter. 

Vaccinsamordnaren optimistisk

Tidigare i veckan meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringens vaccinmål inte kommer nås. Men trots detta ser Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström optimistiskt på sommaren. 

– Vi kommer att vara färdiga med alla under sommaren. Och i juni kommer ytterligare 3,9 miljoner doser och i juli 4–5 miljoner doser. Så det tar inte slut, säger han till DN. 

Bergström förklarar att Sverige kommer att ta emot betydligt fler vaccindoser de kommande veckorna än tidigare, tack vare att nya vaccinfabriker kommit i drift.

Viktigt med jämn fördelning i landet

Anders Tegnell understryker vikten av att att få en jämn täckning av antalet vaccinerade i hela Sverige. Det kan krävas en täckning på minst 80 procent i landet för att svenskarna ska kunna återgå till ett mer normalt sätt att leva igen.

Tegnell hoppas på att vi ska kunna gå tillbaka till våra normala liv när majoriteten av befolkningen är vaccinerad. 

– Då kan vi förhoppningsvis gå tillbaka till lite mer av det normala, kanske till och med helt normala, men med väldigt hög uppmärksamhet för att snabbt hitta utbrott och att begränsa dessa så fort som möjligt, säger Anders Tegnell till DN. 

Kan bli aktuellt med en tredje vaccindos

Anders Tegnell förklarar att det kan bli aktuellt med en tredje vaccindos till vintern – beroende på hur länge man blir immun efter de två första doserna, samt hur smittspridningen av de olika virusmutationerna ser ut. Det rapporterar Dagens Nyheter

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

LÄS MER: 

Efter slopade vaccinmålet – ministern vill skänka bort vaccin

20-åringar kan vaccineras före 55-åringar när fas fyra inleds

Så många har fått covid-19 efter bägge vaccindoserna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.