Vilka svenskar sitter i fängelse utomlands? Nyheter24 listar fem av dem!
Vilka svenskar sitter i fängelse utomlands? Nyheter24 listar fem av dem! - Foto: Foto: AP/CTK/TT, Thames Valley Police/PA och Kalle Ahlsén/TT

Här är 5 svenskar som avtjänar långa fängelsestraff utomlands

Nära 5 000 personer är fängslade i Sverige, men det finns också en stor grupp svenskar som blivit dömda för allt från mord till regimkritisk aktivism utanför landets gränser. Nyheter24 listar 5 svenskar som avtjänar långa fängelsestraff utomlands.


Vid slutet av 2019 satt 4 834 personer intagna på svenska fängelser, enligt statistik från Kriminalvården. Utöver dessa fångar är det flera svenska medborgare som avtjänar fängelsestraff i andra länder. Nyheter24 listar fem av dem. 

1. Oussama Kassir

Ousamma Kassir. Foto: AP/CTK/TT

Ousamma Kassir, 55, är född i Libanon, men blev svensk medborgare 1989. Det var den 12 december 2005 som Kassir, enligt The Local, greps på Prags flygplats efter att ha efterlysts av Interpol misstänkt för medhjälp till terroristbrott i USA. 

Drygt två år senare utlämnades Kassir till USA. I april 2009 kunde SvD rapportera att han dömdes på totalt elva åtalspunkter, bland annat för att ha hjälpt till att bygga upp ett terroristläger utanför Oregon i slutet av 1990-talet. Straffet blev livstids fängelse i amerikanskt fängelse.

2. Mohammed Habib al-Muqdad

Mohammed Habib al-Muqdad, som är en svensk medborgare i 60-årsåldern, dömdes först till 20 års fängelse för en påstådd kidnappning i Bahrain 2011. Drygt en månad efter den första domen dömdes han, enligt The Local, till livstids fängelse förr terrorism "med syfte att störta regimen". 

Mohammed Habib al-Muqdad avtjänar ett livstidsstraff i Bahrain. Foto: Aleks Taurus/Alamy/Stella Pictures

Många människorättsorganisationer, däribland Amnesty International, har kritiserat Bahrains korrupta rättssystem och hur de hanterar regimkritiker såsom Habib al-Muqdad.

I en utfrågning 2016 uppgav dåvarande utrikesminister Margot Wallström att svenska ambassaden i Adu Dhabi aktivt jobbar med fallet. 

3. Dawit Isaak

Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén/TT

En av de mest välkända svenska medborgarna som sitter fängslad utomlands är journalisten Dawit Isaak, 56, som greps den 23 september 2001 i sitt födelseland Eritrea. Gripandet inträffade efter att Isaak och flera andra journalister publicerat artiklar om en grupp eritreanska oppositionspolitiker som kritiserade regeringen i Eritrea. 

Sedan 2001 har Isaak suttit fängslad i landet och det senaste livstecknet från journalisten kom 2020, enligt SVT

Organisationen Reportrar utan gränser uppger att den eritreanska regeringen inte gett Isaak någon rättvis rättegång och därför har de, med stöd 12 människorättsorganisationer, anmält regeringen för brott mot mänskligheten.

4. Jonathan Limani 

Bildkälla: Thames Valley Police/PA

I augusti 2010 hittades chefen för en golfresort död av kollegor i den brittiska orten Thame. Bredvid chefen, vars huvud hade skurits av, satt den svenske medborgaren Jonathan Limani, 44, med en blodig ostkniv. Han var vid tiden anställd som servitör på resorten. 

Enligt BBC dömdes Limani till livstids fängelse för dråp med förmildrande omständigheter eftersom han haft en historia av schizofreni i mars 2012.

5. Ferry Linnbark 

Ferry Linnbark, som är i 50-årsåldern, greps med 4.3 kilo amfetamin i sin resväska på Kuala Lumpurs flygplats i december 2011. Kort därefter dömdes Linnbark, mot sitt nekande, till döden. 

Sedan dess har Linnbark, som väntar på att bli hängd, suttit fängslad i det malaysiske Sungai Buloh-fängelset, enligt Aftonbladet.

Läs mer:

Här är 5 fångar som lyckats rymma från svenska fängelser

9 värsta fängelserna i världen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!