Torsdag 15 Apr
Stockholm

Här är 5 fångar som lyckats rymma från svenska fängelser

Vilka fångar har rymt från svenska fängelser? Nyheter24 listar fem av dem.
Vilka fångar har rymt från svenska fängelser? Nyheter24 listar fem av dem. Foto: Foto: Passregistret/TT och Polisen/TT

Antalet rymningar från svenska fängelser är relativt få, men det finns ändå ett helt gäng intagna fångar som genom åren lyckats med det omöjliga. Nyheter24 listar fem brottslingar som rymt från några av Sveriges mest rymningssäkra anstalter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Statistik från Kriminalvården visar att det, under de senaste åren, bara skett en enda rymning från svenska fängelser med de två högsta säkerhetsklasserna. Men anstalterna i Sverige har inte alltid haft samma höga säkerhetsnivå. 

Foto: Fredrik Persson/TT

Därmed finns det en hel rad fångar som faktiskt lyckats rymma – och Nyheter24 listar fem av dem.

1. Ioan Ursut

Ioan Ursut, som under 1980- och 1990-talet gjorde sig känd som "mästerrymmaren" i media, kom till Sverige som politisk flykting från Rumänien 1984. Ursut dömdes flera gånger för brott, däribland olaga vapeninnehav, bedrägeri och förfalskning – och vid hela fyra tillfällen rymde han från svenska anstalter.

I maj 1988 rymde Ursut från Norrköpingsanstalten genom att hota fängelsevakterna med en pistolattrapp som han tillverkat av en A4-pärm. Några dagar senare greps han och fördes till anstalten Hall. 

Ioan Ursut. Foto: TT

Men det tog bara drygt fyra månader innan Ursut även rymde från Hall – denna gång genom att smörja in sig i smör för att sedan ta sig ut genom ett 17 x 49 centimeter stort hål. 

När han varit på rymmen i ett par månader sköt han mot två polismän, vilket ledde till att han greps och dömdes till åtta års fängelse. Efter en tid på Hall rymde han ännu en gång, men kunde gripas strax därpå för att sedan omplaceras.

Polisen i jakten på Ursut vid en av hans rymningar. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ursut placerades då i Kumlabunkern som är Sveriges mest rymningssäkra anstalt. Trots detta lyckades Ursut rymma från bunkern i maj 1991 och var på fri fot i drygt en vecka innan polisen grep honom igen.

Ursut lämnade senare Sverige och fortsatte att begå brott såväl som att rymma. Han dog, vid 52 års ålder, i ett rumänskt fängelse 2010.

2. Tony Olsson

Den 18 januari 2000 dömdes Tony Olsson till livstids fängelse för Malexandermorden och placerades på anstalten Hall. Bara fyra år senare, den 28 juli 2004, rymde Olsson från fängelset tillsammans med tre andra fångar. 

Tony Olsson. Bildkälla: Passregistret/TT

Till sin hjälp hade Olsson en korrupt vakt som låste upp hans cell, vilket gjorde det möjligt för Olsson att frita de andra. Med skjutvapen och gisslan lyckades de sedan ta sig bortom murarna och ut i friheten. Men friheten var kortlivad – den 30 juli greps Olsson av polis i skogen nära anstalten.

Olsson, som numera är 48 år gammal, avtjänar fortfarande sitt livstidsstraff. Sedan 2020 är han intagen på anstalten Västervik Norra.

3. Lars-Inge Svartenbrandt

Den notoriske brottslingen Lars-Inge Svartenbrandt kallades under många år "Sveriges farligaste man". Efter en hel rad rån och våldsbrott spenderade han många år bakom lås och bom – men han var även del av en spektakulär rymning.

Lars-Inge Svartenbrandt. Bildkälla: Polisen

I augusti 1972 gömde sig Svartenbrandt i ett kastrullskåp och när fångvaktarna på Kumlabunkern låste in de intagna för natten upptäckte de inte att han saknades. Därför kunde han senare smyga ut ur skåpet, släppa ut sina intagna vänner och rymma. Men vistelsen ute i frihet fick ett abrupt slut en vecka senare när Svartenbrandt kunde gripas av polis.

Året därpå rymde Svartenbrandt ännu en gång från Kumlabunkern – men då genom att ta sig över ett av anstaltens stängsel för att sedan kapa en sopbil och ramma fängelsets port. Även denna gång greps Svartenbrandt kort därefter.

Svartenbrandt dog, 70 år gammal, den 15 april 2016. 

4. Peter Bottany

I början av 2000-talet dömdes Peter Bottany till tolv års fängelse för förberedelse till mord såväl som grovt narkotikabrott. 

Under sin tid i fängelse var Botanny ordförande för fångarnas rikstäckande förtroenderåd och det var i den rollen som han skrev debattartiklar om hur svenska anstalter inte var rymningssäkra. 

Peter Bottany. Bildkälla: Polisen/TT

Bottany bevisade att han hade rätt i sin bedömning. I augusti 2004 lyckades nämligen Bottany, tillsammans med två andra intagna, rymma från anstalten Hall – på bara en och en halv minut.

Men hur kunde de rymma? Jo, de fick hjälp från personer på utsidan som med en bil forcerade porten och transporterade rymlingarna från platsen. Bottany och hans kumpaner kunde dock gripas bara några dagar senare.

5. Daniel Maiorana

I februari 2002 lyckades Daniel Maiorana, som avtjänade ett fyraårigt fängelsestraff på anstalten Hall för rån och misshandel, rymma. Det var påväg till ett läkarbesök i Södertälje som fångtransporten stoppades av maskerade män och Maiorana fritogs.

Daniel Maiorana. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Maiorana kunde senare gripas, men han gav inte upp sin frihet hur som helst – polisen fick skjuta ned honom för att kunna gripa honom. Efter detta rymde Maiorana ytterligare två gånger, både från Kumla och Hall, bland annat tillsammans med tidigare nämnde Tony Olsson. 

Numera är Maiorana, som idag är 44 år gammal, en fri man. 

Läs mer:

9 värsta fängelserna i världen

Så mycket tjänar Sveriges värsta mördare i fängelset – helt skattefritt

Serieskytten Peter Mangs liv i fängelset – har "bytt namn"

Kommentera
Kopiera länk
Dela