Torsdag 11 Aug
Stockholm

Camilla var vän med Åsa "Kristi brud" Waldau: "Hon var bara kärlek"

En bekant till Åsa Waldau berättar om sina upplevelser.
En bekant till Åsa Waldau berättar om sina upplevelser. Foto: Janerik Henriksson/TT, Pontus Lundahl/TT

Fallet Knutby har fått sig ett uppsving i media igen efter att HBO:s serie "Knutby: I blind tro" hade premiär. Nu berättar Camilla Gervide, som var bekant med "Kristi brud", om tankarna kring fallet och den dolda världen som var Knutby-sekten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Åsa Waldau blev namnet på allas läppar efter att dramat i Knutby uppdagades och blev Sveriges mest omtalade sekt någonsin.

Tvingade medlemmar till lydnad

Åsa gick även under namnet "Kristi brud" och styrde Knutby-sekten med ett hårt grepp. Där tvingade hon bland annat resterande medlemmar till lydnad genom hot, fysisk misshandel och diverse olika förbud.

Mer om hur Åsa nådde en sådan maktposition kan du läsa här.

"Det var världens härligaste gäng"

Nu har en av de personer som under en period befann sig i "Kristi bruds" närhet gått ut med sina tankar kring Åsa, makten och sekten.

Camilla Gervide driver den granskande hemsidan Bloggbevakning. I yngre dagar var hon medlem i en Pingstförsamling där hon lärde känna Åsa och hennes man när de kom till Pingstförsamlingen och bodde där i flera månader.

I frågestunden på Instagram berättar hon att hon också befann sig i Knutby flera gånger och hälsade på.

– Däremot hade jag flyttat på dagen, om jag fått frågan. Det var allt jag ville, det var världens härligaste gäng, berättar Camilla.

Verkade inte manipulativ

På frågan huruvida Åsa verkade manipulativ när hon kände henne, svarar Camilla att det inte fanns några sådana tecken över huvud taget.

– Inte då. Hon var bara kärlek, inkluderande och accepterande. Jag märkte aldrig av någon form av manipulativ sida från henne, samtidigt som jag hade gjort vad hon än hade bett om. Jag såg upp till och beundrade henne och de andra så himla mycket och ville bli som dem. Det vara bara glädje, bus, sång och musik – sådant jag hade blivit mobbad för och fått stryk för i skolan.

"Jag ville bara bli accepterad och älskad"

Camilla förklarar att mobbningen hon tidigare blev utsatt för gjorde att hon kände sig extra välkommen och accepterad av både Åsa och kyrkans ungdomsgrupp.

– Jag var både vilsen, jag-svag och rotlös och ville bara bli accepterad och älskad, vilket jag kände mig där.

Hon ifrågasätter däremot huruvida ödet hade sett annorlunda ut om hon valt att bli barnflicka i Knutby snarare än att ta den väg i livet hon slutligen tog, nämligen att resa till USA och bli barnflicka där istället.

– Kunde det varit jag? Hade jag kunnat bli lika manipulerad, styrd och hjärntvättad som Sara? Ja, kanske... Förmodligen, med tanke på hur mycket man bara ville få vara i hennes, i deras, värld. Deras bubbla.

Förstod direkt

När mordet och de förskräckliga händelserna uppdagades i media, förstod Camilla direkt vilka det handlade om. Det var på nätet hon såg de pixlade bröllopsbilderna, bilder som hon fått personligen av Åsa och hennes man. Hon förklarar det som en "absurd känsla".

"Kan inte tro"

En fråga som dök upp i frågestunden, var om Camilla trodde att Åsa hade något med morden att göra. Hon förklarar att döden inte var något människor i Knutby var rädda för, utan att det snarare sågs som ett mål.

– Men nej, jag kan helt enkelt inte tro att Åsa var inblandad i mordet, men å andra sidan vet jag ingenting längre när det kommer till alltsammans. Jag har svårt att fortfarande greppa det som framkom i Uppdrag granskning och HBO:s serie, säger hon och fortsätter:

– Jag har ett behov av att behöva förstå, och "sanningen" har ändrats så många gånger att jag inte vet om jag vågar lita på att det här är den faktiska sanningen, och att den inte kommer byta skepnad – igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.