Torsdag 6 Maj
Stockholm

Knutbys Kristi brud Åsa Waldau – här är allt du vill veta

Åsa Waldau
Åsa Waldau. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Passregistret

Åsa Waldau styrde församlingen i Knutby med järnhand. Men hur hamnade hon där? Varför blev just hon Kristi brud? Och vad gör hon idag? Nyheter24 ger dig svaret på sju frågor om den nu 55-åriga kvinnan som flyttat, har nytt namn och hoppat av prästyrket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Åsa Waldau ansågs vara trolovad Jesus och kallades därför Kristi brud. Hon styrde församlingen i Knutby stenhårt, och tvingade medlemmarna till lydnad genom misshandel och hot. 

Händelserna i Knutby har på senare tid blossat upp igen efter släppet av den nya HBO-dokumentären "Knutby: I blind tro".

Nyheter24 ger dig svaren på allt du vill veta om Kristi brud.

Kristi brud under rättegången 2020. Foto: Janerik Henriksson/TT

När kom Åsa Waldau till Knutby?

Waldau som senare skulle komma att bli Kristi brud kom till Knutby 1992. Hon hade då varit barnpastor i Uppsala pingstförsamling. 

Andra ledare hade reagerat på att hon samlat en grupp ungdomar nära sig, som bland annat sovit över hos henne, skriver SVT.

Hur blev hon Kristi brud? 

Innan Åsa Waldau kom till Knutby hölls två profetior i församlingen, alltså två meddelanden från Gud om framtiden. I den ena sa Gud att det fanns en plan för Knutby och dess församling. 

I den andra beskrevs det att en tjänarinna till Gud skulle komma till byn, skriver SVT. Tjänarinnan var Åsa, och medlemmarna trodde att hon var Kristi brud och trolovad Jesus.

Efter mordet på Alexandra Fossmo 2004 isolerade sig församlingen och Waldau samlade en kärna om tolv utvalda personer som bildade en grupp, även kallad ”Bordet”. 

Till en början leddes församlingen lugnt, men 2007 tog våldsamheterna och den extrema kontrollen fart igen. Folk förbjöds bland annat att ha sex och åka på semester, skriver Expressen.

Läs mer: Sex, demoner och hjärntvätt – så var livet i Knutby-sekten

Foto: Passregistret/Jonas Ekströmer/TT

Fick Waldau pengar och guld? 

I SVT:s Uppdrag granskning: Knutby kom det fram att Åsa Waldau fått gåvor i form av pengar, saker och även rent guld. Dessa gavs bland annat för att få förlåtelse.

En av församlingsmedlemmarna vittnar om att hon gav tio procent av sin inkomst varje månad till Waldau, och utöver det även andra presenter i form av kläder och guld.

– När jag räknar på det har jag kommit fram till att det blivit runt 4,8 miljoner, säger den tidigare pastorn Peter Gembäck i Uppdrag granskning enligt Världen idag.

Hur förlorade Åsa Waldau makten?

Hösten 2016 tvingades Kristi brud och pastorn Urban Fält att lämna Knutby efter att ha blivit bortröstade av församlingen. 

Ett år senare polisanmäldes hon för misshandel av Knutbys föreståndare, Peter Gembäck, som även polisanmälde sig själv och Urban Fält.

 2018 lades församlingen ner. 

Läs mer: Rättegången i Knutby – detta har hänt

Pastor Kim Vincent och Waldau ett år efter mordet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad är Kristi brud dömd för?

Den 13 mars dömdes Åsa Waldau av Uppsala tingsrätt för åtta fall av misshandel till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. 

Hon dömdes bland annat för att ha stampat på en ung kvinna, dunkat en kvinnas huvud i väggen, slitit loss hår på en annan kvinna, slagit ytterligare en kvinna med en flugsmälla och bitit en församlingsmedlem i ansiktet.

Hon friades på sex åtalspunkter, skiver Dagens Nyheter.

Hur avtjänade hon sin samhällstjänst?

Waldau jobbade av sin samhällstjänst i en kristen second hand-butik, enligt Dagen.

Vad gör Åsa Waldau idag?

Efter att ha blivit utkörd från Knutby bytte den tidigare pastorn efternamn och flyttade till Nora utanför Örebro. Hon lade även ner prästyrket. Läs mer om hur hon lever idag här.

Knutby församling under en gudstjänst 2013. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad heter Åsa Waldaus barn?

Åsa Waldau har två barn som heter Emma och Victor.

Emma berättar i Expressen att hon bara fick träffa sin mamma på speciella tider, och att församlingsmedlemmarna gav henne smycken och presenter för att hon var Kristi bruds dotter. 

Idag bor hon i Uppsala med sin kille och en dotter på sju månader, och jobbar som undersköterska.

Sonen Victor berättar att eftersom han var Åsas son blev tillsagd att förtrycka och frysa ut andra barn. Något som han mår dålig över idag, skriver Expressen.

LÄS MER: 

Helge Fossmos hatbrev till döda fruns föräldrar

Barnflickan Sara Svensson om Knutby-mordet: "Vet inte om hon levde"

Fyra snabba frågor som förklara mordet i Knutby

Så lever Knutbybarnflickan Sara Svensson idag

Kommentera
Kopiera länk
Dela