Biverkningar är oftast bara positiva.
Biverkningar är oftast bara positiva. - Foto: Pixabay

Därför ska du inte vara rädd för vaccinets biverkningar

Biverkningar är ett vanligt symptom efter vaccinationer och andra läkemedel. På senaste tiden har det varit en stor diskussion kring coronavaccin och dess biverkningar, men faktum är att du inte behöver oroa dig – de är nämligen oftast bara positiva.


Över 1 600 000 personer i Sverige har nu fått sin första spruta av coronavaccinet – och de flesta har eller kommer att få uppleva någon form av biverkning.

Dessa omtalade biverkningar har bland annat varit en ledande faktor till varför så många tvekar på att vaccinera sig. Faktum är dock att biverkningar är något helt normalt – och i de allra flesta fall faktiskt positivt, skriver Illustrerad vetenskap.

Immunförsvaret till attack

De ledande vaccinen på marknaden just nu är Pfizer/BioNTech, Astra Zeneca, Moderna och Johnson & Johnson. Alla dessa kan ge biverkningar i form av huvudvärk, trötthet, feber och andra tillfälliga biverkningar.

Men varför får man ens biverkningar?

Jo, det är nämligen ett tecken på att ditt immunförsvar går till attack när det reagerar på de aktiva ämnen som finns i vaccinet. Alltså är feber, huvudvärk och trötthet bara positiva signaler på att vaccinet faktiskt fungerar.

Anledningen till varför du kanske upplever huvudvärk medan din vän fick feber är för att allas immunförsvar är unika och reagerar därför på olika sätt.

55 procent

Du behöver dock inte oroa dig om du inte upplever några symptom på biverkningar heller. Siffror visar att det, av de personer som fått en första spruta av Modernas vaccin, är 55 procent som inte upplever någon form av biverkan.

Hur pass bra vaccinet fungerar mot corona har inte heller att göra med om du upplever biverkningar eller inte. Det ger lika bra skydd oavsett.

Vanligare med biverkning vid andra sprutan 

Det är vanligare att uppleva biverkningar vid andra sprutan av diverse coronavaccin. Det beror på att din kropp nu tagit lärdom av tidigare spruta och därför går den till försvar snabbare.

Vaccinskada snarare än biverkning

Allvarligare biverkningar, så som blodpropp, är snarare ett resultat av vaccinskada. Dessa skiljer sig från vanliga biverkningar och är väldigt ovanliga – 25 fall av blodproppar har upptäckts bland de då 20 miljoner vaccinerade.

En ny studie har även visat att det är tio gånger högre risk för att du ska drabbas av en blodpropp på grund av covid-19 än av vaccinet.

Individuella reaktioner

Heta diskussioner om huruvida dessa blodproppar verkligen varit på grund av vaccinationerna pågår fortfarande. Anledningen till varför det kan vara svårt att veta vad det egentligen beror på är på grund av individuella reaktioner på defekter i immunförsvar och allergier, skriver Illustrerad Vetenskap.

Viktigt att komma ihåg är att forskarna menar att en allvarlig reaktion på vaccinet vägs upp av skyddet som det ger mot corona.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Över hundra döda i stora översvämningar

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.