Måndag 19 Apr
Stockholm

Massmördaren James Ruppert och den blodiga påskmassakern

Massmördaren James Ruppert låg bakom påskmassakern 1975.
Massmördaren James Ruppert låg bakom påskmassakern 1975. Foto: Bildkälla: WCPO 9 News

Under påsken 1975 hade familjen Ruppert samlats för en gemensam påsklunch och påskäggsjakt – men de hann inte längre än till förberedelserna. James Ruppert, en av familjens söner, mördade nämligen sin familj i vad som blivit känt som påskmassakern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var den 30 mars 1975 som familjen Ruppert hade samlats i Hamilton, Ohio, för att fira påsk tillsammans. Men det blev inget påskfirande, utan istället ägde den så kallade påskmassakern rum och bakom dådet låg ingen mindre än en av familjens söner: James Ruppert

Så vad var det egentligen som hände den där dagen och vad var det som drev den då 41-årige Ruppert till att kallblodigt ta livet av hela sin familj?

Den besvärliga uppväxten

Den 12 april 1934 föddes James in i familjen Ruppert som då bestod av mamma Charity, pappa Leonard och den två år äldre brodern Leonard Jr

Men det var ingen idyllisk familj James föddes in i – mamma Charity hade en uttalad önskan om att hennes andra barn skulle ha varit en dotter och pappa Leonard var en man med hett temperament som inte ska ha visat kärlek för någon av sina söner. 

James Ruppert i mitten. Bildkälla: WCPO 9 News

När James bara vara tolv år gammal gick hans pappa bort och det var då storebrodern Leonard Jr. som fick anta rollen som fadersfigur, vilket ska ha resulterat i konflikter mellan bröderna. 

Avundsjukan och skulderna

År 1975 var relationen mellan bröderna, som då var 41 respektive 42 år gamla, fortfarande kylig – åtminstone från James håll. 

Medan Leonard Jr. var utbildad ingenjör, med eget hus och gift med James före detta flickvän, samt pappa till åtta barn, var James arbetslös, singel och inneboende hos mamma Charity. Broderns framgång tros ha väckt en avundsjuka hos James.

Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Samtidigt var James ekonomiskt beroende av både sin bror och sin mamma eftersom han lånat stora summor pengar av dem. När skulderna hopade sig och James drickande börjat urarta ställde Charity ett ultimatum: ordna upp ditt liv eller så kastar jag ut dig. 

Tiden innan dådet

Drygt en månad innan det kallblodiga dådet ägde rum ska James planer inför påskhelgen ha påbörjats. Utöver att köpa stora mängder ammunition ska han även ha börjat öva på prickskytte.

Foto: Almighty Shilref/Pexels

På kvällen den 29 mars besökte James en lokal bar och samtalade då med en kvinnlig bartender. 

Han nämnde då att han hade problem hemma som han kände sig tvungen att lösa. Oviss om vad han syftade på uppmuntrade bartendern honom att ta tag i problemet och efter att James lämnat baren för att sedan återvända en timme senare frågade hon om problemet var löst. Hans svar? "Nej, inte än". 

Den blodiga massakern

Bakfull efter kvällen på baren sov James långt inpå eftermiddagen under söndagen den 30 mars. Klockan var ungefär 16.00 när han vaknade och hörde ljudet av sin familj på nedervåningen.

Leonard Jr. och hans familj. Bildkälla: WCPO 9 News

Leonard Jr. hade anlänt till Charitys hus tillsammans med sin fru Alma och deras åtta barn: Leonard III, 17, Michael, 16, Tommy, 14, Carol, 13, Ann, 12, David, 11, Theresa, 9, och John, 4. Tillsammans skulle de ha påskäggsjakt och äta en gemensam påsklunch. Men när klockan slog 17.00 tog sig James ner till sin familj – med fyra olika skjutvapen.

I vardagsrummet hittades ett av James mordvapen. Bildkälla: Hamilton County Sheriff's Office

Han sköt först brodern Leonard Jr., Alma och mamma Charity i köket, för att sedan skjuta alla sina åtta brorsbarn. Den blodiga massakern, som dödade elva av James familjemedlemmar, var över på mindre än fem minuter. 

Larmade polisen själv

I fyra timmar satt James i husets vardagsrum innan han ringde polisen och sa att det skett en skjutning. När polisen anlände greps han misstänkt för elva mord. 

Foto: Stephen Burrows/Alamy/Stella pictures

Enligt åklagaren i fallet, som själv utförde en brottsplatsundersökning, ska dådet ha varit så pass blodigt att blod från nedervåningen läckte genom golvet ner i husets källare. 

Rättegången och livstidsstraffet

I juli 1975 dömdes James till elva livstidsstraff för morden på de elva familjemedlemmarna, men sju år senare togs fallet upp i rätten igen. 

Foto: Izhar Khan/Pexels

Då hävdade James försvarsadvokat att James var straffrättsligt otillräknelig på grund av psykisk sjukdom, vilket gjorde att domen ändrades. James blev då endast dömd till två livstidsstraff – då för mordet på sin bror och sin mamma. 

James, som nu är 86 år gammal, avtjänar fortfarande sitt dubbla livstidsstraff på Ohio Department of Rehabilitation and Correction.

Källa: Mamamia.com.au och WCPO 9 News

Läs mer:

Sjukhusmorden i Malmö: Sveriges värsta seriemördare

Här är världens 16 galnaste seriemördare genom tiderna

5 olösta mord i Sverige

Kommentera
Kopiera länk
Dela