Torsdag 6 Maj
Stockholm

Annie Lööf: "Sverigedemokraterna i regeringen en säkerhetsrisk"

Annie Lööf ratar ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.
Annie Lööf ratar ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna. Foto: Pontus Lundahl/TT, Tomas Oneborg/SvD/TT

I en intervju med Göteborgs-Posten antyder Centerpartiets partiledare Annie Lööf att Sverigedemokraterna hade varit en säkerhetsrisk om de gavs inflytande i regeringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Annie Lööf diskuterar i en intervju med Göteborgs-Posten att Sverigedemokraterna kan komma att få plats för företrädare i regeringskansliet om det eventuellt blir ett samarbete med en moderatledd regering.

– Att ha medarbetare och företrädare i regeringskansliet, för ett parti som har problem att välja mellan Viktor Orbán och Emmanuel Macron eller Vladimir Putin och Angela Merkel, är minst sagt allvarligt, menar hon.

"En säkerhetsrisk"

I intervjun framgår det att hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom den nu forna Alliansen igen, men att hon samtidigt begär krav på att resterande partier säger nej till ett samarbete med SD.

– Att ge ett öppet främlingsfientligt populistparti inflytande över Sveriges regering är en säkerhetsrisk. Det har funnits en SD-tjänsteman här i riksdagskansliet som har varit en uppenbar säkerhetsrisk.

Tre förslag

Enligt henne finns det tre förslag på en framtida regering som utesluter ett beroende av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. För hennes står det alternativt mellan Alliansen och Miljöpartiet i samarbete, Alliansen och Socialdemokraterna eller Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

– Vill man inte ge utrymme till ytterkanterna så måste Socialdemokraterna och Moderaterna tolerera varandra, säger hon till Göteborgs-Posten.

Jimmie Åkesson svarar

Under söndagen svarade Jimmie Åkesson på Lööfs ord i ett inlägg på Twitter, där han bland annat uppmanade partiledaren att "stanna kvar i sandlådan" och påpekade att "svenskarna kommer få en valrörelse som handlar om vårt land".

Kommentera
Kopiera länk
Dela