- Foto: Thomas Winje Øijord/TT/Pexels

Så skyddar du ditt Instagram-konto från att bli kapat

Under söndagen kapades flera svenska kändisars Instagram-konton. Nyheter24 har pratat med Björn Appelgren på Internetstiftelsen, som delar med sig av sina bästa tips för att undvika att detsamma händer en själv.


Under söndagen började det plötsligt dyka upp märkliga, osammanhängande bilder på programledare Tilde de Paulas och skådespelaren Ola Rapaces Instagram-konton

Kontona hade tagits över av utländska användare och det stod klart att de båda blivit hackade. 

"Jag har stått i tv och sagt det tuuuusen gånger. Tryck inte på länkar!!! Och så kom den dagen när jag... tryckte på länken", skriver Tilde de Paula i ett inlägg under måndagen, när hon äntligen återtagit makten över sitt konto.

Björn Appelgren. Foto: Internetstiftelsen

Det här ska du se upp för

Det är lättare sagt än gjort att komma undan hackarna, verkar det som. Vad ska man se upp för – och hur vet man att man blivit hackad? 

Det har Björn Appelgren på Internetstiftelsen svar på. Till Nyheter24 säger han att intrången kan se lite olika ut.

– I Tildes fall var det ju någon som använde kontot, men det där kan variera lite. En annan vanlig variant är att man klonar ett konto för att framstå som någon annan, säger Appelgren.

Det är också vanligt att man märker att man blir av med pengar, att datorn slutar fungera som den brukar – eller att följare hör av sig om att någon skickar meddelanden i ens namn. 

I andra fall tar någon över ens konto och ändrar lösenordet. 

"Väldigt duktiga på att anpassa sig"

Gemensamt för kapningarna är att bedragarna normalt sett är väldigt skickliga. 

– De är väldigt duktiga på att anpassa sig, både utifrån personer och rådande omvärldshändelser. Man kan använda coronapandemin, skatteåterbäringen eller en insamling till en hungerkatastrof det rapporteras mycket om, säger Appelgren.

Det generella i många av försöken är att bedragarna kommer med hot eller erbjudanden. "Det pågår ovanliga aktiviteter på ditt bankkonto, följ den här länken för att verifiera att det inte är du", eller "Du har vunnit 500 kronor på Coop. Klicka här för att ladda ner din värdecheck", för att nämna några fiktiva exempel.

– Något man blir väldigt orolig för, eller väldigt glad för, helt enkelt, säger Appelgren.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Mitt konto är kapat – vart vänder jag mig?

Om man misstänker att ens konto blivit hackad – vad gör man då?

– Man ska ju definitivt rapportera det till plattformarna och försöka söka hjälp där. Rör det sig om något man tror är olagligt så ska man göra en polisanmälan, säger Appelgren till Nyheter24 och fortsätter: 

– Man får inte utge sig från att vara någon annan på det sättet. Men jag gissar att andelen uppklarade fall tyvärr är relativt låg.

Experten bästa tips – så skyddar du ditt konto från att bli kapat

  • Logga alltid ut dig från dina enheter. Om du är inloggad överalt är det väldigt enkelt för en bedragare eller snattare att komma åt dina uppgifter. Om personen i fråga lyckas knäcka ditt skärmlås har den full tillgång till din mail, och kan därmed återställa många av dina digitala enheter med nya lösenord. 

    Att logga ut från sin Instagram efter varje användning låter kanske bökigt. Men desto jobbigare kan det bli om du stängs ute från ditt eget konto. 

  • Logga inte in på dina tjänster från andras enheter. Många har autospar igång, så är du en gång inloggad sparas dina uppgifter automatiskt. Även om så inte är fallet så kan man lätt glömma bort att logga ut – och då har den andra personen automatiskt tillgång till ditt konto nästa gång hen öppnar datorn/mobilen.
  • Dela aldrig med dig av dina lösenord till någon annan. Inte ens personer du litar på. Man kan aldrig veta om den personen hanterar ditt lösnord på samma säkra sätt som du själv hade gjort. 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!