Ingenstans i världen sprids smittan lika snabbt som i Indien just nu.
Ingenstans i världen sprids smittan lika snabbt som i Indien just nu.

Allt du behöver veta om Indiens skenande coronasmitta

Masskrematorier, syrgasbrist och patienter som avlider utanför sjukhusen. Ingenstans i världen sprids covid-19 lika snabbt som i Indien just nu. Hur blev det så här – och hur ska de ta sig ur krisen?


I februari såg det ut som att Indien hade coronaläget under kontroll. 

Antalet nya bekräftade fall sjönk med nästan 90 procent jämfört med statistiken under första smittovågen, som drabbade landet under hösten 2020. 

Nu, bara ett par månader senare befinner man sig i sitt värsta utbrott någonsin. Vi nås av uppgifter om en allvarlig syrgasbrist, temporära masskrematorier och coronapatienter som avlider utanför sjukhusen.

Foto: Channi Anand/TT
Foto: Altaf Qadri/TT

Inte nått kulmen ännu

Till CNN säger Giridhara R. Babu, doktor i folkhälsa, att man dessutom inte nått kulmen ännu:

– Enligt den data vi har, är vi minst två till tre veckor ifrån smittans peak.

Hur blev det så här – och hur ska de ta sig ur krisen?

Tog ut vinsten för tidigt

Den första coronavågen drabbade Indien som värst i september. Därefter blev läget mer och mer stabilt, och i början av mars uttalade sig till och med landets hälsominister om att man närmade sig pandemins slut.

Människor började sakta återgå till mer normala rutiner, som inte präglades av social distansering och avstånd på samma vis som innan.

I efterhand kan experter konstatera att man tog ut vinsten lite för tidigt. 

Bara under mars månad steg antalet nya coronafall med 600 procent – och innan man visste ordet av befann man sig mitt uppe i en andra, aggressiv våg.

Foto: Altaf Qadri/TT

Finns ett samband med dubbelmutationen

Indiska epidemiologer ser ett samband mellan de pågående utbrotten och den indiska dubbelmutation B.1.617. 

Flera områden, bland annat Maharashtra och Delhi, drabbades av den skenande smittspridningen kort efter att antalet muterade coronafall gått upp. 

Detaljerna kring den indiska virusvarianten är fortfarande okända – men forskare har sett indikationer på att den sprider sig snabbare än andra kända mutationer.

Spädbarn kämpar för sina liv

I Indien har man även kunnat konstatera att den andra vågen drabbar yngre i högre utsträckning än den första.

Journalisten Barkha Dutt vittnar om 18 dagar gamla spädbarn som kämpar för sina liv på landets intensivvårdsavdelningar. Men den största dödligheten står personer över 70 år för, menar hon.

Foto: Altaf Qadri/TT

Regeringen agerade för långsamt

Den indiska regeringen, med premiärminister Narendra Modi i spetsen, anklagas för att ha agerat för långsamt under den andra vågen. 

Den 20 april talade Modi till nationen och lovade mer syrgas, fler sjuksängar och upprättandet av covid-anpassade sjukhus.

Bara några dagar senare, 24 april, uppmuntrade landets hälsominister invånarna att känna tilltro till sjukhussystemet. Det fanns "ingen anledning att få panik" inför ett sjukhusbesök, sade man.

Foto: Rafiq Maqbool/TT

Nu rycker andra länder in

Men läget i Indien går inte att beskriva som något annat än panikartat. Att klara sig utan internationell hjälp ser i dagsläget ut att bli svårt.

Storbritannien, Pakistan, Tyskland och USA är några av de länder erbjudit sig att bistå Indien med den akuta hjälp de behöver.

Under måndagen meddelade president Joe Biden att USA kommer donera 60 miljoner vaccindoser från Astra Zeneca, eftersom vaccinet ännu inte godkänts i landet. 

Om en del av doserna kommer gå till Indien, som har för lite vaccin, är fortfarande inte känt.

/
Senaste nytt

FN: Fångna Gazabor traumatiserade

1 timme sedan

Personalvarsel kvar trots vårdmiljarder

2 timmar sedan
Flera regioner kommer att göra personalneddragningar trots regeringens besked om sex miljarder i tillskott för 2024, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Polisen i Skellefteå rapporterar om mord / dråp

2 timmar sedan
"Tre personer förda till sjukhus med allvarliga skador, en person gripen som misstänkt för Försök till Mord. Utredning pågår.", skriver polisen på sin hemsida.

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

igår 22:52
En tank med svartlut läcker på Billingsfors bruk i Bengtsfors kommun. Läckaget riskerar att rinna ut i närliggande Laxsjön.

Polisen i Malmö rapporterar om bråk

igår 22:50
"Bråk mellan ordningsvakt och allmänhet, Värnhem.", skriver polisen på sin hemsida.

Besökarna rasar över Sveriges största marknad: "Sjukt osmakligt"

igår 22:49
Kiviks marknad har hamnat i blåsväder efter att ha planerat en smådjursmarknad. På sin Facebooksida söker de efter personer som kan tänka sig ställa ut och sälja djur en marknadsdag i sommar, vilket har fått besökarna att se rött.