Bor du i Sveriges mest djurvänliga kommun?
Bor du i Sveriges mest djurvänliga kommun?

De är årets djurvänligaste kommuner – enligt ny undersökning

Årets mest djurvänliga kommuner har utsetts – och samtliga topplaceringar hittar vi på mindre orter och landsbygd. Mindre bra har det gått för storstäderna, och det är inte det enda som oroar Djurens Rätt.


Bor du i Askersund, Oxelösund eller Hässleholm? Grattis – då är du hemmahörande i en av Sveriges mest djurvänliga kommuner

Det visar Djurens Rätts nya undersökning, som för tredje året i rad rankat vilka kommuner som prioriterar minskad köttkonsumtion och djurskydd i skola och förskola högst.

– Det tydligaste resultatet vi ser är att andelen växtbaserat i skola och förskola fortsätter att öka, och det reflekteras i resultatet för samtliga frågor om detta i undersökningen, säger Cecilia Mille, sakkunnig inom hållbarhetsfrågor hos Djurens Rätt och ansvarig för undersökningen, till Nyheter24.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Här är skillnaderna störst – jämfört med 2020

Ja faktum, är att 30 procent av de svarande kommunerna uppger att de infört fler veganska rätter under det senaste året. 

Mellan 54-58 procent uppger dessutom att man serverar vegetarisk mat minst en gång i veckan. Här är skillnaderna störst jämfört med förra året.

Landsbygden är bäst

Årets topplista domineras av kommuner på landsbygden – från Hässelholm i söder till Haparanda i norr, som landade på en fjärde plats.

Desto sämre har det gått för storstäderna. 

Fjolårets vinnare Malmö har petats ner till en 15e plats – och Stockholm och Göteborg återfinns inte förrän plats 98, respektive 55.

Foto: Poppe Cornelius/TT

Ett oroväckande resultat

Och det är inte det enda som oroar Djurens Rätt. 2021 års undersökning visar dessutom att väldigt få kommuner har en tydlig plan för hur de ska dra ner på köttkonsumtionen.

– Bara fjorton kommuner har mätbara och tidsatta mål för köttminskning, säger Mille till Nyheter24 och fortsätter: 

– Många kommuner har i sina styrdokument för måltidsverksamheten mål om att minska på serveringen av kött, men i många fall är formuleringarna kring detta är vaga, vilket gör målen svåra att genomföra och följa upp.

Vill du se hur det gick för din kommun? Här hittar du hela topplistan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.