Tisdag 22 Jun
Stockholm

Nu kommer sommarvärmen – så länge stannar den

Man svalkar av sig och genrebild på sol.
Nu vänder vårvädret till den efterlängtade sommaren. Foto: Darko Vojinovic/AP/Grøtt Vegard Wivestad/TT

Tiden så många längtat efter är bara runt hörnet – de varmaste månaderna på året. Redan i maj kan lyckligt lottade i landet få närmare 25 grader. Nyheter24 har tagit reda på var det är som allra svettigast– och hur länge värmen väntas hänga kvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra veckan nåddes vi av de strålande nyheterna att värmen är på ingång. Redan på måndagen var det flera platser runt om i landet som kunde njuta av närmare 25 grader.

– Jag tror att det är många som redan har märkt av en stor skillnad mot de tidigare kyliga dagarna i maj, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Allra varmast under måndagen var det i Målilla kommun, i Kalmar, som uppmätte en temperatur på hela 24,7 grader. Den varma luften kommer att spridas ut över hela Sverige men den allra varmaste luften finns i de sydöstligaste delarna.

– Det är speciellt i Småland och upp över Östergötland, som vi kommer ha de högsta temperaturerna, säger Ohlsson.

Den kyliga starten på maj är ett minne blott efter denna vecka. Foto: Grøtt Vegard Wivestad/Scanpix/TT

Temperaturerna kommer vara långt ifrån svala under veckan, men som varmast blir det under måndagen. Resten av veckan väntas vi på många håll kunna se strecket passera 20 grader på termometern, enligt meteorologen.

– Sedan kommer den här varmluften att ligga kvar över landet, även om den allra största värmen dämpas lite. Det dröjer lite men efterhand sprids värmen upp över Norrland.

Här är det störst solchans

Men bara för att det är varmt finns det inga solgarantier.

– Det är ostadigt och har regnområden som rör sig upp över landet. Regnet har inslag av åska, som kan bidra till att det kan förekomma kraftigare skurar. På en del håll kommer den här värmen även förknippas med ostadigt väder.

I de västra delarna av landet blir det alltså tunnare klädsel, men med paraplyt som nödvändig accessoar. I vissa delar av Sverige har de mer tur med klart väder.

– Man kan lite granna säga att vinstlotten är östra delarna av landet, de får den allra varmaste luften och har bäst chans att få sol.

Foto: Erik Johansen/TT

Då kan sommaren vara här

I de östra delarna av Götaland och Svealand har befolkningen turen att få den varmaste luften. Även om man inte kommer över 20 grader senare i veckan, kommer hela landet märka av att det är betydligt varmare än innan.

– Så som vi ser i prognosen så är det som varmast nu i början av veckan i söder, medan det sen då stiger upp över Norrland, då förskjuts den varmaste luften under torsdagen, säger Alexandra Ohlsson.

Under den stundande långhelgen Kristi himmelsfärd ser det ut som att värmen dämpas, men 15 grader på flera håll – och lite extra grader i ovan nämnda.

Om sommarvärmen i de sydvästra delarna av Götaland stannar kvar i fem dagar, kan det faktiskt vara så att sommaren är här. Men det återstår att se!

Kommentera
Kopiera länk
Dela