Torsdag 24 Jun
Stockholm

Experten svarar: Det här handlar konflikten i Jerusalem om

Vad är det som händer i Jerusalem just nu? Det reder Nyheter24 ut.
Vad är det som händer i Jerusalem just nu? Det reder Nyheter24 ut. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT och Mahmoud Illean/AP/TT

Våldsamma sammandrabbningar sker just nu i Jerusalem. Men vad handlar konflikten egentligen om, varför är den så svårlöst och hur kommer det sig att våldet eskalerat? Det reder Nyheter24, med hjälp av freds- och konfliktforskaren Lisa Strömbom, ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste tidens medierapportering har präglats av de våldsamma sammandrabbningar som skett mellan israeler och palestinier i Jerusalem. 

Sedan våldet började eskalera i måndags har 49 personer, varav 14 barn, dött vid den palestinska Gazaremsan och sex personer har dött i Israel, enligt Reuters, den 12 maj 2021. Men dödstalen befaras öka – och hundratals har skadats.

Bränder har anlagts i samband med sammandrabbningarna i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Men när uppstod egentligen Israel-Palestina-konflikten, vad handlar den om och varför har det skett en våldsupptrappning just nu? 

Det är frågor som Nyheter24 har ställt till Lisa Strömbom som är docent i statsvetenskap och forskare inom just freds- och konfliktforskning vid Lunds universitet. 

Hur och när uppstod Israel-Palestina-konflikten?

Konflikten går, enligt Strömbom, flera decennier tillbaka.

– Konflikten som vi känner den idag uppstod 1948 när staten Israel bildades. Sedan dess har israeler och palestinier stridit om rätten till området som båda folken ser som sitt, säger hon. 

Vad handlar konflikten om?

Israel-Palestina-konflikten handlar ursprungligen om rätten till landområden.

– Från början, när staten Israel bildades, var landet uppdelat i två delar. Men efter 1967 ockuperade Israel västbanken och Gaza som tidigare var palestinska områden, förklarar Strömbom och fortsätter:

– Rätten till dessa ockuperade områdena har blivit ytterligare ett element i konflikten. 

En av flera byggnader i Gaza som bombats av den israeliska militären de senaste dagarna. Foto: Adel Hana/AP/TT

Men strider har inte bara uppstått rörande rätten till västbanken och Gaza.

– Även staden Jerusalem är en av konfliktens kärnfrågor. Båda ser staden som sin rättmätiga huvudstad och ingen av parterna kan tänka sig att ge upp den framtidsförhoppningen.

Varför är konflikten så svår att lösa?

Strömbom uppger att en av de främsta orsakerna till att konflikten inte kunnat lösas, och därmed blivit så långvarig, är att det råder en maktobalans mellan parterna.

Foto: Oded Balilty/AP/TT

– Konflikten är en så kallad asymmetrisk konflikt – där Israel har ett maktövertag i och med att man har en stat, en armé och allt vad det innebär. Palestinierna har fortfarande ingen egen stat eller armé och har inte full frihet i sina egna områden på grund av ockupationen, säger Strömbom. 

Israelisk militär vid ockuperade västbanken. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Denna asymmetri, menar Strömbom, gör att parterna förhandlar på olika villkor och att Israel, med sitt maktövertag, kan välja att inte gå med på kompromisser. 

Varför har våldet ökat i Jerusalem och Sheikh Jarrah?

Spänningarna har vuxit i Jerusalem under våren och den pågående våldsupptrappningen är ett resultat av detta. Palestinier har trängts ut ur sina delar av staden – och då särskilt området Sheikh Jarrah.

– De riskerar att bli av med sina bostäder på grund av israelisk lagstiftning som kan ta ifrån dem de hem de bott i under många decennier, säger Strömbom och fortsätter:

Muren vid ett hus i Sheikh Jarrah. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

– Israeliska provokationer under fastemånaden ramadan när en del palestinier hindrades från att be vid sin tredje heligaste plats, al-Aqsa-moskén i Jerusalem, underblåste palestinskt missnöje och ledde till stora protester med skadade och döda på båda sidor. 

Oroligheter har utspelat sig vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Den palestinska terrorstämplade organisationen Hamas skickade därför hundratals raketer från Gazaremsan, vilka skapade stor förödelse i de israeliska städerna Ashkelon och Lod. 

Som ett svar på detta har Israel i sin tur börjat bomba Hamas-relaterade mål vid Gaza, och nu manar flera världsledare till lugn – i hopp om att deeskalera konflikten. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela