Skräckhotellet "Cecil Hotel" – seriemördarnas fristad

Cecil Hotel i centrala Los Angeles har en mörk och tragisk historia. Hotellet har inte bara skakats av upprepade mord och självmord – det har dessutom varit en tillflyktsort för några av vår tids värsta seriemördare.


Nyheter24 har tidigare skrivit om 21-åriga Elisa Lams mystiska död, som gäckat polisen under flera års tid. Den 31 januari 2013 försvann hon från "Cecil Hotel" i centrala Los Angeles.

Tre veckor senare uppmärksammade hotellgästerna personalen om att vattnet från kranarna var mörkt och illaluktande. 

Personalen begav sig upp på taket för att åtgärda problemet, och fann Lams döda kropp i en av vattentankarna. 

Hennes död avskrevs som en olycka, men det finns flera omständigheter kring händelsen som är både oförklarliga och mystiska.

Foto: Stella Pictures

Skakats av 19 mord och självmord

Och Elisa Lam är inte den enda som mist livet på Cecil Hotel. 

Sedan hotellets öppning 1927 har man skakats av hela 19 dödsfall. Många av dessa är självmord, där personerna hoppat från hotelltaket eller intagit livsfarligt tips. Men under åren har det också skett flera mord.

Ett förödande exempel inträffade i september 1944 då 19-åriga Dorothy Jean Purcell förlöste sin egen son i hotellrummets badrum. 

Men Purcell misstänkte att den nyfödde sonen var död och kastade ut honom genom fönstret. Sonen överlevde inte fallet, och Purcell åtalades för mordet. 

Richard Ramirez. Foto: AP via TT

Richard Ramirez tillflykt

Under åren har Cecil Hotel dessutom haft besök av två ökända seriemördare

Den första är Richard Ramirez, även kallad "The Night Stalker", som är skyldig till 13 mord, fem mordförsök och flera fall av sexuella övergrepp och inbrott. 

Foto: Lennox Mclendon/TT

Bodde alltid i samma rum

Han begick majoriteten av sina dåd under 80-talet – och efter de bestialiska morden var det ofta Cecil Hotel han tog in på för lite lugn och ro. Han bodde alltid på 14e våningen och kunde stanna i flera veckor i streck.

"Mitt i natten kunde man hitta honom i korridoren täckt i blod, när han tog av sina kläder", berättar en tidigare hotellanställd i Netflix-dokumentären "Night stalker". 

Seriemördaren Jack Unterweger

Några år efter Ramirez fängslats härjade seriemördaren Jack Unterweger. 

Han var en österrikisk författare som dömdes till livstids fängelse 1976, efter att ha strypt en ung kvinna till döds med sin egen bh. 

Inifrån fängelset skrev han böcker och noveller som blev så populära att han släpptes i förtid redan 1990.

Jack Unterweger. Foto: Bill Cooke/TT

Begick nya mord inom ett par månader

Men det dröjde inte många månader innan Unterweger hade begått sex nya mord, med samma metod, i hemlandet.

Han misstänktes aldrig för morden – och ett år efter sitt frisläppande begav han sig till Los Angeles för att kartlägga prostitutionen i staden. 

Ströp offren – och avslutade med signaturknut

Här mördade han ytterligare tre kvinnor genom strypning – och knöt samtliga offers bh med en särskild knut runt halsen, som kom att bli hans signatur.

Vart han bodde under tiden i L.A? Cecil Hotel, såklart.

Polisen grep Unterweger på nytt 1992. Han dömdes för nio mord och fängslades igen, men den här gången utan chans till frigivning. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan

Tesla levde inte upp till förväntningarna

1 timme sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

1 timme sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

1 timme sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

2 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Polisen i Malmö rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.