Nyheter24 listar fem av världens mest udda festivaler.
Nyheter24 listar fem av världens mest udda festivaler. - Foto: Israel Lopez/AP/TT, Wikimedia Commons och Peter Dejong/AP/TT

Lista: 5 av världens mest bisarra festivaler

Musikfestivaler i all ära, men har du koll på den spanska festivalen där man hoppar över bebisar eller den japanska festivalen där både mat och konst utformas som penisar? Nyheter24 listar fem av världens mest udda festivaler.


1. "Boryeong Mud Festival" i Sydkorea

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Den tio dagar långa festivalen "Boryeong Mud Festival" äger rum varje år i juli. Då samlas drygt två miljoner personer i Boryeong, drygt 200 kilometer utanför sydkoreanska Seoul, för att smutsa ner sig – bokstavligt talat.

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Enligt festivalens officiella hemsida finns nämligen både gyttjepooler och gyttjerutschkanor, och för den som känner sig manad till tävling finns gyttjebrottning och skidåkning i gyttja på schemat. 

2. "La Tomatina" i Spanien

Foto: Peter Dejong/AP/TT

För den som inte känner sig manad att bli täckt av gyttja erbjuder festivalen "La Tomatina", som varje år utspelar sig i spanska Buñol, istället ett rent och skärt tomatkrig.

Foto: Peter Dejong/AP/TT

I augusti varje år besöker 20 000 personer festivalen för att kasta över 100 ton tomater på varandra, enligt festivalens arrangörer

3. "Kanamari Matsuri" i Japan

I staden Kawasaki, Japan, anordnas varje april festivalen "Kanamari Matsuri" – som går ut på att hylla penisen som fallossymbol. Mer specifikt är det en festival för att, enligt Culture Trip, fira sex och fertilitet.

Bildkälla: Wikimedia Commons

Därmed kanske det inte kommer som någon chock att det är just penisar som präglar hela festivalen? Festivalbesökare kan nämligen både köpa penisformade godisklubbor eller ägna sig åt att karva ut en egen penis av grönsaker. 

Bildkälla: Wikimedia Commons

4. "El Colacho Baby Jumping Festival" i Spanien

I mitten av juni varje år samlas människor i den spanska byn Castrillo de Murcia för att fira "El Colacho Baby Jumping Festival". Vad går då denna festival ut på? Jo, bebisar placeras på byns gator – varpå de blir hoppade över av män.

Foto: Israel Lopez/AP/TT

Mer specifikt har festivalen, enligt National Geographic, en hednisk och katolsk bakgrund och hoppandet över barnen, som alla är födda året innan festivalen, är en form av dop som ska skydda barnen från sjukdom och olycka.

Foto: Israel L. Murillo/AP/TT

5. "La Noche de Rábanos" i Mexiko

Den 23 december, inför den stundande julen, infinner sig festivalen "La Noche de Rábanos" i mexikanska Oaxaca. På svenska kan festivalens namn översättas till "Rädisornas natt" och inte helt förvånande handlar evenemanget om just det – rädisor. 

Foto: Jennifer Booher/Alamy/Stella Pictures

Under festivalen, som enligt BBC började anordnas redan 1897, samlas konstnärer såväl som allmänheten för att karva ut figurer av rädisorna som odlas särskilt för festivalen. För den som lyckas karva ut den mest spektakulära figuren väntar en prissumma på 12 000 pesos, vilket motsvarar ungefär 5000 svenska kronor.

Foto: Jennifer Booher/Alamy/Stella Pictures
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du kunnat tänka dig att besöka någon av festivalerna?