- Foto: Manchester Police/Rui Vieria/Charles Sykes/TT

Idag är det fyra år sedan terrordådet i Manchester

Den 22 maj 2017 detonerade en bomb på Manchester Arena kort efter en Ariana Grande-konsert. Två bröder i 20-årsåldern låg bakom attacken, där 22 personer miste livet och 800 skadades.


Den 22 maj 2017 detonerade en hemmagjord spikbomb utanför Manchester Arena, kort efter att en konsert med världsstjärnan Ariana Grande tagit slut. 

Drygt 14 000 människor var på väg ut från arenan när explosionen ägde rum – och skadorna blev omfattande. 22 personer, inklusive självmordsbombaren dödades, och 800 människor skadades. 

Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Yngsta offret var bara åtta år

Av de döda var tio personer under 20 – och det yngsta offret var bara åtta år gammalt.

Senare utredningar kunde visa att bomben hade kapacitet att döda folk på 20 meters avstånd. 

Ariana Grandes första tweet, av flera, efter dådet. Den 4 juni höll hon en hyllningskonsert för terrordådets offer som fick namnet "One Love Manchester".

Terroristen Hashem Abedi. Foto: Manchester Police
Foto: Danny Lawson/TT

Två bröder låg bakom dådet

Bakom planerandet av både bomben och attacken låg brödraparet Salman Ramadan Abedi och Hashem Abedi, 22 respektive 20 år gamla.

De kom från en djupt religiös familj, och ska ha börjat radikaliseras 2012. Skolkamrater till den äldre brodern lämnade då in uppgifter om att han sympatiserade med självmordsbombare och den Islamiska staten, IS.

Dagen efter dådet greps lillebror Hashem – och kort därefter arresterades ytterligare fem personer, däribland deras pappa och bror, misstänkta för medhjälp till terrorbrott.

Dömdes till 24 livstidsdomar i fängelse

Hashem dömdes till 24 livstidsdomar i fängelse, med chans till frigivning efter 55 år. I Storbritannien kan livstidslånga straff inte utfärdas på personer under 21 år – och när brottet begicks var Hashem bara 20.

Hans straff är den längsta tidsbestämda fängelsedomen som någonsin utfärdats av det brittiska rättssystemet. 

Foto: Rui Vieria/TT

På årsdagen av attentatet minns- och hedrar vi de som föll offer för terrorn, och tänker på de anhöriga som tvingas leva med sorgen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!