Söndag 19 Sep
Stockholm

Här är de mest galna världsrekorden rörande mänskliga kroppen

Flera av världens rekordinnehavare.
Kommer du ihåg kvinnan med världens längsta naglar?. Foto: Stella pictures och Manish Swarup/AP/TT

Guinness rekordböcker har genom åren aldrig upphört imponera – och minst sagt förvåna oss. Nyheter24 listar fem av de mest spektakulära världsrekorden som slagits i kategorin den mänskliga kroppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Satt du också och bläddrade i Guinness rekordböcker när du besökte skolbiblioteken? Där fanns alla möjliga rekord – stora som små. Nyheter24 listar fem av de mest välkända rekorden som människor, eller snarare deras kroppar, gått till historien med.

Garry Turner – världens mest stretchiga hud

Brittiske Garry Turner slog år 1999 ett rekord med sin mage, eller rättare sagt huden som täcker den. Han lyckades sträcka ut huden hela 15,8 centimeter och skrevs därmed in i Guinness rekordbok samma år. 

Enligt Garry själv så gör det inte ont när huden töjs ut, men han lider av mycket ledsmärtor. Foto: Stella pictures

Turner har det ovanliga syndromet Ehlers-Danlos, EDS, som är en grupp ärftliga sjukdomar som orsakas av förändringar i bindvävnaden. Detta kan i sin tur leda till en överrörlighet i lederna, eller som i rekordsättarens fall, en övertöjbar hud. 

– Jag har alltid vetat att min hud är annorlunda. Som liten brukade mina farbröder roa sig med att visa sina vänner, säger Garry Turner i en intervju från Guinness världsrekords egna hemsida.

Lee Redmond – längsta fingernaglarna på en kvinna

Allt började år 1979. Då var Lee Redmonds naglar blygsamma fem centimeter, men hon ville undersöka hur lång tid det tog innan de började böja sig. Naglarna växte istället som valv, något som kan bero på att hon tog väl hand om dem.

Hon bestämde sig för att spara så pass länge att de år 2008 gemensamt nådde en längd lika lång som en buss, alltså 8,5 meter – där endast tumnageln var hisnande 90 centimeter. Världsrekordet slogs dock redan år 2003, efter 19 år utan att klippa dem.

Lee Redmond målade ofta sina naglar med guldfärgat nagellack. Foto. Stella pictures.

Det gav henne inte bara världsberömmelse, de kunde också rent teoretiskt rädda henne i en knivig situation. Enligt Redmonds läkare skulle hon faktiskt kunna överleva i hela tre månader genom att endast äta sina naglar, då de innehöll så pass mycket näring.

Slutet på naglarna

År 2009 hände något som förändrade Redmonds liv – och bokstavligt talat kapade hennes livsprojekt. I en bilolycka där hon färdades som passagerare, fick hon i ilfart föras till sjukhus. Hennes liv gick att rädda, men naglarna blev kvar på gatan.

Här borstar Lee Redmond håret på mannen med högsta håret. Foto: Stella pictures

Trots att hon beskriver olyckan som det mest dramatiska hon varit med om, förblev hon positiv och lämnade tiden med rekordnaglar bakom sig.

Idag är Lee Redmond 80 år gammal och tillbringar mycket tid tillsammans med sin familj i USA.

Robert Wadlow – längsta mannen i världen

Amerikanen Robert Wadlow är inte bara utsedd till världens längsta man, han har också varit med i nästan alla upplagor av Guinness rekordbok sedan den invigdes 1955. Wadlow föddes år 1918, och vid fem års ålder var han redan häpnadsväckande 163 centimeter lång.

Robert Wadlow slutade aldrig att växa och behandlas inte heller någon gång för sin sjukdom. Foto: Stella pictures

När han var åtta år växte han om sin pappa som var över 180 centimeter lång. När han fyllde 17 år var han närmare två och en halv meter lång och blev därmed den längsta tonåringen någonsin. Enligt rekordsamlarnas hemsida slog han även flera andra rekord, som största händerna och fötterna någonsin. Bara i skostorlek hade han 75 i europeiska mått mätt!

Flera statyer har gjorts av världens längsta man. Här vid Piccadilly Circus i London. Foto: Stella Pictures

Men det finns en självklart en förklaring på Wadlows längd. Den orsakades av en hyperplasi i hypofysen, som i sin tur skapar en onormalt hög nivå av tillväxthormon.

Sista mätningen skedde år 1940 och Wadlow var vid tillfället två meter och 72 centimeter lång. Samma år avled han endast 22 år gammal, på grund av en septisk blåsa på fotleden.

Sultan Kösen – längsta levande mannen i världen

Någon som har titeln världens längsta levande man, och som lider av samma sjukdom som Robert Wadlow, är Sultan Kösen. Han föddes år 1982 i Turiket och började i tidig ålder växa om både familjemedlemmar och klasskamrater.

Här fotograferas Sultan Kösen tillsammans med världens kortaste man Chandra Bahadur Dangi, 54 centimeter, som avled år 2015. Foto: Stella Pictures.

På grund av sin extrema längd kunde Kösen inte avsluta sina studier, och den satte också käppar i hjulet för basketkarriären. En stor dröm han hade var att skrivas in i Guinness rekordbok – en dröm som senare slog in. Vid den historiska mätningen var han två meter och 46 centimeter lång – och nu har han växt ytterligare några centimeter.

Här möter världens längsta man, världens kortaste kvinna. Foto: Stella pictures

Efter det fick Kösen genomgå en operation som lyckades stoppa honom från att växa. År 2013 gifte han sig  med Merve Dibo och paret bor nu tillsammans i Turkiet. Sedan dess har den otroligt långa mannen både debuterat i filmvärlden och turnerat med en cirkus.

Jyoti Kisanji Amge – kortaste levande kvinnan

Jyoti Kisanji Amge är inte bara den yngsta personen i denna lista – utan också den kortaste. Med sina 62,8 centimeter är hon den kortaste levande kvinnan som är mobil, alltså rörlig.

Hon föddes år 1993 i centrala Indien och vid fem års ålder började hennes föräldrar misstänka att hon inte växte som normalt. Det visade sig att hon hade syndromet Achondroplasia, som gör att hon stannar i växten. Enligt Guinness själva är Kisanji Amge en av de mest älskvärda rekordhållarna, och har störa drömmar om en karriär som skådespelerska.

Här utnämns Jyoti Kisanji Amge världens kortaste kvinna. Foto: Manish Swarup/AP/TT

År 2011 fyllde hon 18 år – och kunde officiellt gå från världens kortaste kvinnliga tonåring till världens kortaste kvinna. Sedan dess har många drömmar gått i uppfyllelse för Kisanji Amge, bland annat har hon varit gäst i flera tv-program.

– Människor som jag må vara små, men de kan också skådespela. Vanliga människor borde inte underskatta små människor, sa kvinnan till BBC år 2012.

Källa: Guinness världsrekord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela