Lördag 18 Sep
Stockholm

Familjetragedin: "Blodbröderna" Menendez mördade sina föräldrar

Bröderna uppger att deras pappa förgrep sig på dem under hela uppväxten.
Bröderna uppger att deras pappa förgrep sig på dem under hela uppväxten. Foto: Los Angeles District Attorney/TT

Den som varit inne och scrollat på TikTok har säkert sett videoklipp på Erik och Lyle Menendez svepa förbi – bröderna som kallblodigt mördade sina bägge föräldrar. Men vad var det egentligen som hände den där ödesdigra augustikvällen 1989?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Omkring midnatt den 20 augusti 1989 kom Lyle, 21, och Erik Menendez, 18, hem till familjens lyxiga Beverley Hills-villa efter en vin- och biokväll i goda vänners sällskap.

Kort senare mottog räddningstjänsten ett samtal från bröderna, som berättade att de hittat sina föräldrar mördade i huset. 

Vad bröderna inte nämnde i telefonsamtalet var att det var de som hade haft ihjäl föräldrarna tidigare under kvällen.  

Foto: Los Angeles District Attorney
Här bodde familjen Menendez. Foto: Stella Pictures

Sköt mamman till oigenkännlighet

Lyle och Erik hade skjutit både pappa Jose och mamma Mary "Kitty" Menendez med flera skott i ansiktet och bröstet. Mamma Kitty träffades med så många skott att kroppen blev oigenkännlig.

Innan bröderna lämnade hemmet sköt de föräldrarna i knäskålarna – troligtvis för att få morden att se ut som ett dåd av maffian.

Efter mordet gjorde sig bröderna av med mordvapnet och skaffade alibi och vittnen för kvällen. Trots det skulle deras till synes vattentäta plan snart avslöjas.

Foto: Nick Ut/TT

Spenderade arvet på lyx

Ja, faktum är att polisen fick upp ögonen för Lyle och Erik redan kort efter föräldrarnas tragiska bortgång. 

Familjen levde redan sedan innan ett väldigt extravagant liv med pengar, dyra bilar och en villa som tidigare ägts av både Prince och Elton John. Men månaderna efter morden slog bröderna på den stora lyxtrumman. 

De köpte Rolex-klockor, en Porsche, en restaurang i New Jersey och resor till exotiska resmål. Omkring tio miljoner kronor från det nyförvärvade arvet spenderades inom loppet av ett par månader. 

Utsattes för sexuella övergrepp av pappan

Till slut erkände Erik för sin psykolog att han och hans bror mördat föräldrarna. 

Bägge två har uppgett de blev utsatta för otaliga våldtäkter och övergrepp av sin pappa under uppväxten – något deras mamma alltid visste om, men aldrig förhindrade.

Psykologen gjorde misstaget att berätta om erkännandet för sin dåvarande fästmö, som i sin tur larmade polisen. 

Erik till vänster, Lyle till höger. Foto: AP via TT

Dömdes till livstids fängelse

Den 8 mars 1990 anhölls Lyle misstänkt för morden. Erik, som var i Israel vid tidpunkten, överlämnade sig själv till polisen när han landade i Los Angeles igen. 

Först sex år, och flera rättegångar senare föll en slutgiltig dom mot bröderna. År 1996 dömdes de båda till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Efter 31 år i fängelse har bröderna nyligen återförenats på en anstalt i San Diego, efter många år ifrån varandra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela