Söndag 26 Sep
Stockholm

Republikaner sätter stopp för utredning av stormningen

Republikaner blockerar utredning av stormningen av Kapitolium.
Republikaner blockerar utredning av stormningen av Kapitolium. Foto: Stella Pictures & Jose Luis Magana/AP/TT.

Efter en omröstning i den amerikanska senaten sätter republikanerna stopp för en utredning av attacken mot Kapitolium, då fem personer dog. Joe Biden är forfarande fast besluten vid att en utredning ska genomföras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 6 januari i år som världen chockades när Trump-anhängare stormade den amerikanska kongressen. Fem personer dog under attacken, varav en var polis. 

Därefter har man lagt fram ett förslag om att tillsätta en oberoende kommission för att genomföra en utredning av händelsen.

Men idag röstades förslaget ned av republikaner i den amerikanska senaten. Totalt 60 röster krävdes för att förslaget skulle gå igenom, men det fick endast 54 röster för och 35 emot. Samtliga röster emot förslaget kom från republikaner, rapporterar Reuters. 

"Rädda för att uppröra Trump"

Många republikaner har varit oroliga över att utredningen skulle fokusera för mycket på våldet under attacken, vilket skulle kunna skada partiet. 

Den tidigare presidenten Donald Trump har anklagats för uppvigling av upploppet. Trump ska, enligt Reuters, ha uppmanat republikaner att rösta emot förslaget och varnade att det skulle leda till konsekvenser om man röstade för. 

– Vi alla vet vad som försiggår här. De republikanska senatorerna försvarar den stora lögnen för att de är rädda för att allt som kan uppröra Trump kan skada dem politiskt, säger majoritetsledaren Chuck Schumer till Reuters

Enligt Vita huset är president Joe Biden fast besluten vid att en oberoende, fullständig utredning av attacken ska genomföras, rapporterar Reuters.

Kommentera
Kopiera länk
Dela