Lördag 1 Okt
Stockholm

"Emmas" version – det här hände på julaftonskvällen med Lambertz

"Han var som en styvpappa för mig"
"Han var som en styvpappa för mig". Foto: Fredrik Sandberg/TT/Skärmavbild/TV4

Julaftonskvällen 2020 slutade med att "Emma", 29, och fadersfiguren Göran Lambertz hade samlag – något hon själv uppger att hon aldrig gav samtycke till. I TV4:s "Kalla Fakta" berättar hon sin version av vad som hände innan, under och efter den ödesdigra natten. Avsnittet sänds tisdag 8 juni klockan 20.00 på TV4.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Våldtäktsanklagelserna mot den före detta justitiekanslern Göran Lambertz slog ned som en bomb tidigare i våras. 

Enligt polisanmälan ska han ha förgripit sig på en ung juridikstudent på julafton förra året, och den 11 mars häktades han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lambertz erkände att han "kladdat"

Två veckor senare friades Lambertz från anklagelserna och höll en direktsänd pressträff i sin trädgård, där han återgav sin version av det som hänt.

Där vidhöll han sin oskuld till våldtäktsanklagelserna, men erkände att han "kladdat" på kvinnan. 

Det är "ett osexuellt, men oönskat beteende" han tenderar att falla in i när han är onykter – har han i efterhand förklarat för Expressen.

Foto: Skärmavbild/TV4

Juridikstudenten går ut med sin version

Sedan förundersökningen mot Lambertz lades ner har det varit relativt tyst i fallet, fram tills nu.

Under tisdagen medverkar kvinnan, som kallas för "Emma" i TV4:s Kalla Fakta. Här delger hon sin version av vad som hände under den här julaftonskvällen.

Hon berättar att hennes biologiska pappa är avliden, och att hennes mamma är i riskgrupp för covid-19. Därför spenderades julaftonskvällen i sällskap med Lambertz – en man hon ser på som en fadersfigur. 

– Han var som en styvpappa för mig. Utav mina tre nödkontakter på telefonen, så var han en av dem. Han var en av de mest betydelsefulla personerna i mitt liv, förklarar Emma i programmet.

Hade kontakt på sms

Inför deras träff på julafton hade Emma och Lambertz kontakt på sms. 

I sina meddelanden uttryckte han en oro att deras möte skulle tolkas som att han stötte på henne – något han beskrev som "totalt otänkbart" att han skulle göra.

Emma svarade att hon aldrig tänkt tanken att han skulle göra det, eftersom hon såg honom som en extrapappa.

"Det är ju jag som är pappan"

Väl hemma hos Lambertz den 24 december så berättar Emma att de drack en hel del. 

I ett videoklipp från kvällen sitter de bredvid varandra i en soffa, och Lambertz kommenterar att deras sätt att sitta på får det att se ut som att Emma är den som bestämmer i deras relation. 

Det kan det ju inte vara, konstaterar han – "det är ju jag som är pappan."

Foto: TV4/Skärmavbild

Tuppade av under videosamtal med väninna

Emma blev mer och mer berusad och berättar att hon, under ett videosamtal med en väninna, till slut inte kunde hålla sig vaken längre.

– Det sista vi vet när jag är vid medvetande är att vi pratar i telefon. Han är väldig klängig, ska kramas och vara nära, och jag puttar bort honom. Och sen tuppar jag liksom av, och då har han min mobil så dom avslutar samtalet... Och sen hände det som hände, berättar Emma i programmet.

"Den var jäkligt svår att få av"

Och det är här Emma och Lambertz historier går isär. De båda uppger att de hade samlag, men det hävdar Emma att hon aldrig gav samtycke till.

På juldagen fångade hon en dialog mellan henne och Lambertz på en röstinspelning i mobilen. Han hjälpte henne knäppa hennes klänning, vars knappar var upprivna.

"Det var jag som knäppte upp dem igår, men jag lyckades inte särskilt bra på att försöka få av dig klänningen. Den var jäkligt svår att få av, den satt så hårt på överkroppen", säger Lambertz i inspelningen. 

En vän polisanmälde

Kort därefter fick Emma skjuts till tågstationen av Lambertz, och under resan hem sjönk det in för henne vad som faktiskt hänt. 

Hon berättade om händelsen för två väninnor, varav en upprättade en polisanmälan om händelsen. 

Ett par månader senare nådde fallet offentligheten, och sedan dess har Emmas liv inte varit sig likt.

"Kalla Fakta: Lambertz och juridikstudenten" sänds tisdag 8 juni klockan 20.00 på TV4, och finns att streama på TV4 Play.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.