Lördag 31 Jul
Stockholm

Experten förklarar: Därför utlyste Stefan Löfven inget extraval

"Människor är trötta", sade Stefan Löfven när han förklarade en av anledningarna till varför han inte valde att utlysa extraval.
"Människor är trötta", sade Stefan Löfven när han förklarade en av anledningarna till varför han inte valde att utlysa extraval. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under måndagen kom ett historiskt beslut – Stefan Löfven väljer att avgå och utlyser därför talmansrundor. Det blir alltså inget extraval.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stefan Löfven fälldes i en historisk misstroendeomröstning, något som aldrig tidigare skett. Sedan dess har många väntat på ett besked från statsministern huruvida han kommer välja att avgå eller utlysa extraval.

Under måndagen kom beskedet – Stefan Löfven väljer att avgå.

Samtal framöver

Det innebär att talmansrundor kommer ske, där talmannen har fyra försök på sig att utse en ny statsminister. Det finns dock fortfarande möjlighet för ett extraval. Det sker om talmannen inte lyckas utse en statsminister efter dessa fyra försök.

– Det som kommer hända framöver är att talmannen och partiledarna kommer samtala med varandra och helt enkelt att partierna kommer samtala mellan varandra för att se om man kan hitta en lösning som man kan presentera för talmannen också, förklarar statsvetaren Jenny Madestam för Nyheter24.

"Vill visa sig ansvarstagande"

Enligt Madestam var beslutet som togs av Stefan Löfven hyfsat väntat, sett till hur han agerat som statsminister de senaste mandatperioderna.

– På sätt och vis om man faktiskt studerar hur Stefan Löfven är som statsminister och politisk ledare, så är det egentligen väntat. Han har varit en typ av politisk ledare som vill visa sig ansvarstagande och ta ansvar för landet.

Hon fortsätter:

– Så på så vis var det väntat, men samtidigt så har ju läget sett så låst ut och det har också sett ut som att Socialdemokraterna inte vill förlora regeringsmakten. Utifrån det sistnämnda så skulle det tala för just kanske primärt ett extraval, för att talmansrundor öppnar upp för att bollen går över till Ulf Kristersson.

Därför valde Löfven att avgå

Hur kommer det sig då att Löfven inte valde att utlysa extraval? Enligt honom själv handlar det främst om den rådande pandemin:

– Många partier har svängt sedan förra partiet. Det bästa argumentet emot är att vi fortfarande befinner oss i en pandemi. Ett val skulle hållas inom tre månader, och vi kan hamna i en dramatisk situation innan dess. Under tiden fram tills det vill jag inte utsätta Sverige för det, förklarar han under pressträffen.

Just argumentet att inte utlysa extraval på grund av den rådande pandemin, menar Madestam är en solid anledning:

– Absolut. Det har med det att göra. Det var därför han öppnade upp den här presskonferensen med det motivet, att vi är i en pandemikris, Sverige ska inte gå igenom ett extraval nu. Så det är det huvudsakliga argumentet som Stefan Löfven för fram.

"Människor är trötta"

Löfven hänvisar också till att majoriteten av den svenska befolkningen helst vill slippa extraval och att förtroendet för att politikerna ska lösa problemet är högt.

– Jag tror inte att majoriteten vill ha ett extraval. Jag tror att de vill att vi som valts som företrädare ska försöka lösa den här situationen. Människor är trötta efter pandemin, många har förlorat jobbet och många behöver återhämta sig. De förväntar sig att vi ska lösa det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela