"Svält och biologisk kris skulle drabba världen i två till tre år framåt"
"Svält och biologisk kris skulle drabba världen i två till tre år framåt" - Foto: Frank Augstein​/TT/Pexels

Vad händer egentligen om solen slocknar?

Det är inga soliga nyheter, om vi säger så. En planet utan solsken hade snabbt gått från kall och och mörk till krisartad och livsfarlig.


Att solen ska slockna är inget vi behöver ha huvudvärk över på miljardtals år, men om det mot förmodan skulle ske – vad händer då?

En kartläggning från Illustrerad vetenskap visar att situationen snabbt skulle bli kritisk och förknippad med livsfara. 

30 minuter utan solsken

Tack vare mätningar från solförmörkelser har forskarna rätt bra uppfattning om vad som händer när vi är utan solljus i en halvtimme.

Faktum är att brittiska öarna drabbades av en 38 minuter lång partiell solförmörkelse 2015, och på den korta stunden sjönk temperaturen med 0,83 grader. 

En halvtimme i totalt mörker skulle få den globala temperaturen att falla omkring 1-2 grader och göra att vädret förblev kallare i flera dagar efteråt.


Foto: Hatem Moussa/TT

24 timmar utan solsken

Ett dygn utan sol hade fått allvarliga konsekvenser för djur och grödor, framförallt i de områden som är ovana vid kall luft. 

På 24 timmar skulle den globala genomsnittstemperaturen sjunka med tre grader.

Foto: Vincent Thian/TT

En vecka utan solsken

Om du tycker att konsekvenserna varit milda hittills så kan vi meddela att förstörelsen blir desto större nu.

Om solen skulle sluta skina i en vecka hade temperaturen vid markytan fallit under fryspunkten, och stora delar av världens totala skörd hade blivit förstörd.

Vid det här laget skulle svält och biologisk kris drabba världen i två till tre år framåt.

Foto: Wikimedia Commons

Ett år utan solsken

Ja, det här är ingen lovande prognos – som du säkert kan lista ut.

Efter ett år utan solsken hade hela jorden hamnat under ett massivt lager med is. Temperaturen hade legat på i snitt 73 minusgrader

Den bitande kylan och det konstanta mörkret hade fört jordens utveckling miljontals år bak i tiden. De flesta djur hade varit döda, och en återhämtning hade inte varit i sikte. 

Vi kan konstatera att det är riktigt lyckosamt att solen skiner på oss varje dag!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige näst bäst på patent

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.