Jenny Madestam, statsminister Stefan Löfven, Ulf Kristersson (M).
Jenny Madestam, statsminister Stefan Löfven, Ulf Kristersson (M). - Foto: Jessica Gow/TT, Janerik Henriksson/TT och Claudio Bresciani/TT

Experten: Därför kan Stefan Löfven bli statsminister igen

Under måndagen stod det klart att Stefan Löfven, och därmed även regeringen, fälldes i en historisk misstroendeomröstning. Men skulle Löfven kunna bli statsminister igen – och hur i så fall? Här reder Nyheter24 ut det.


Tidigare i juni ställde Vänsterpartiet, med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen, ett ultimatum till regeringen. Antingen bjuda in Hyresgästföreningen till förhandlingar om de väntade marknadshyrorna, eller helt avstå förslaget. 

Ett ultimatum som Vänsterpartiet inte upplever att regeringen gått dem till mötes i, och under förra veckan meddelande partiet att de skulle gå vidare med misstroendeomröstning – för att fälla statsministern.

Stefan Löfven under torsdagens pressträff om regeringskrisen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det stod kort därpå klart att Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna skulle rösta för att avsätta Stefan Löfven – och så blev även fallet under måndagsförmiddagen då Löfven och regeringen fälldes. 

Skulle Löfven kunna bli statsminister igen?

Ulf Kristersson skulle kunna vara en potentiell statsministerkandidat. Foto: Claudio Bresciani/TT

Om Löfven inte utlyser extraval blir det istället talsmansrundor där talmannen ska utse statsministerkandidater som riksdagen sedan får rösta om. 

Enligt statsvetaren Jenny Madestam skulle ledamöterna och partiledarna då kunna acceptera Löfven som statsminister igen, men med några andra villkor exempelvis. Men detsamma gäller för andra potentiella kandidater, som Ulf Kristersson

Statsvetaren Jenny Madestam är verksam vid Försvarshögskolan. Foto: Jessica Gow/TT

– Om det skulle bli en sån situation att Ulf Kristersson skulle få möjligheten att prövas i riksdagen för om han skulle bli ny statsminister, då skulle han kanske kunna bli vald om Liberalerna ställer sig bakom det, säger Madestam till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!